Accesul la informaţie continuă să rămână o problemă în R. Moldova, participanţii la o dezbatere
De mai bine de opt ani, puţini dintre jurnaliştii de investigaţie, membrii societăţii civile sau cetăţenii simpli care au solicitat statului informaţii oficiale de interes public, au primit vreun răspuns. Acest lucru în condiţiile în care R. Moldova are o lege cu privire la accesul la informaţie. Problemele în cauză au fost discutate vineri, 27 iunie, în cadrul unei mese rotunde cu tema: „Accesul la informaţie: drepturi şi obligaţii. Cum le înţelegem cum le aplicăm?”, notează Info Prim Neo.
Participanţii la discuţii au menţionat faptul că, deşi majoritatea instituţiilor au desemnat funcţionari responsabili pentru furnizarea informaţiilor oficiale, aceştia nu-şi îndeplinesc întotdeauna conştiincios obligaţiile. Mai mult, accesul solicitanţilor la registrele cu date despre informaţiile oficiale rămâne o problemă.
De asemenea, un număr extrem de redus de instituţii publică sau fac în alt mod accesibile populaţiei informaţiile despre activitatea lor şi, în particular, programul de lucru şi orele de audienţă. Puţine structuri statale au elaborate site-uri, fapt ce ar facilita la maxim obţinerea de informaţii, au mai menţionat participanţii la training.
Şi lipsa de operativitate a instituţiilor publice atunci când trebuie să ofere răspuns la cererile de informaţii a fost criticată de jurnaliştii şi experţii prezenţi la discuţii. Ei au remarcat mai multe cazuri de ignorare a atare cereri, mai ales la nivel local şi raional.
Chiar dacă în prezent se atestă o îmbunătăţire relativă a stării de lucruri în domeniu, este mai mult decât evidentă discrepanţa dintre declaraţiile oficialităţilor privind necesitatea asigurării libertăţii de exprimare şi a accesului la informaţie, şi lipsa unei politici clare în domeniul realizării reale a acestor drepturi, a menţionat preşedintele centrului „Acces Info”, Vasile Spinei. „Continuă sa apară legi proaste, care conţin doar drepturi şi nici o obligaţie pentru funcţionari”, a adăugat acesta.
Valeriu Balaban, consilier al Preşedintelui R. Moldova a reiterat importanţa stabilirii unor relaţii corecte şi constructive între purtătorii de cuvânt ai instituţiilor statului cu reprezentanţii mediilor informaţionale. El a dat o apreciere pozitivă activităţii promotorilor de imagine ai instituţiilor statului, dar a menţionat că sunt încă multe carenţe în abilitatea lor de comunicare cu jurnaliştii.
Participanţii la discuţii au stabilit că în scopul ameliorării situaţiei în domeniu, una dintre soluţii ar fi implementarea sistemelor de realizare a dreptului de acces la informaţie şi integrarea acestora în toate strategiile naţionale de dezvoltare şi în politici. De asemenea, în opinia lor, este necesară o cooperare mai eficientă cu organizaţiile nonguvernamentale şi crearea unui mediu favorabil de promovare a libertăţii mass-media, notează Info-Prim Neo.