Accesibilitatea la serviciile de gospodărie comunală diferă mult de la oraş la oraş, ADEPT

În medie 70% din locuitorii centrelor raionale au acces la serviciul de aprovizionare cu apă potabilă. În unele oraşe acest grad se apropie de 100%, cum este de exemplu la Cimişlia (97,13%) şi Ialoveni (94,44%), iar în alte oraşe este substanţial mai mic. La Donduşeni au apă potabilă la robinet doar 40,75% din locuitori, iar la Nisporeni – circa 19%. Datele sunt făcute publice într-un studiu ADEPT  privind  accesibilitatea principalelor servicii publice de gospodărie comunală, transmite IPN.

Potrivit autorului studiului, Viorel Chivriga, informaţia rezultă din datele furnizate de către autorităţile locale şi descriu situaţia pentru 17 centre raionale şi municipii. Datele prezentate arată că în majoritatea localităţilor pierderile de apă potabilă în reţeaua publică de distribuţie este în medie de 39%. Cele ma mari pierderi se înregistrează la Edineţ, Nisporeni şi Rezina. 12 din cele 17 oraşe incluse în cercetare dispun de staţii de epurare funcţionale. La Cantemir şi Soroca însă apa uzată adunată din sistemul de canalizare se revarsă direct în râurile Tigheci şi Nistru, nefiind prelucrată.

Numai în trei din oraşele analizate – Chişinău, Soroca, şi Rezina – sunt măturate mai mult de jumătate dintre străzi. În celelalte oraşe acest grad oscilează între 30 şi 50%. Referitor la serviciul public de transport, cea mai mare capacitate este înregistrată la Cahul, Bălţi, Chişinău şi Ialoveni. Oraşele Donduşeni, Criuleni şi Cantermir nu au serviciu public de  transportare a pasagerilor. O problemă reprezintă şi accesul pasagerilor cu nevoi speciale la transportul public. Numai în oraşul Chişinău există transport public cu rampe de acces pentru persoanele în scaun rulant. Şi aici doar circa 5% din numărul total de autovehicule sunt dotate cu astfel de rampe.

Autorul studiului a venit şi cu unele recomandări către autorităţile publice locale. Una ar fi actualizarea documentelor de politici în domeniul serviciilor publice şi introducerea obligatorie a procedurilor de raportare. Autorul sugerează instituţionalizarea unui sistem de monitorizare şi evaluare a performanţei autorităţilor în furnizarea serviciilor publice de gospodărie comunală în baza seturilor de indicatori de performanţă pentru fiecare serviciu separat. O altă recomandare ţine de atragerea fondurilor internaţionale şi de stat pentru modernizarea serviciilor publice de aprovizionare cu apă, de canalizare, de salubrizare şi transport.

În studiu au fost analizate oraşele Bălţi, Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căuşeni, Chişinău, Cimişlia, Criuleni, Donduşeni, Edineţ, Glodeni, Hânceşti, Ialoveni, Nisporeni, Rezina, Soroca şi Ştefan-Vodă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.