Acces relativ egal pentru candidați, transfer de imagine și dezechilibru de gen, raport CJI

Majoritatea din cele 10 posturi TV monitorizate de Centrul pentru Jurnalism Independent au oferit acces relativ egal candidaților în alegeri, care în mare parte au fost reflectați corect și echidistant. Totodată, mai multe posturi au reflectat pe larg activitatea reprezentanților autorităților publice centrale, de regulă în context pozitiv. Candidații Partidului Acțiune și Solidaritatea au beneficiat de transferul de imagine pozitivă din știrile despre autoritățile publice centrale difuzate de majoritatea posturilor, fiind în același timp defavorizați de două posturi, tot prin transfer de imagine negativă. Constatările se regăsesc în cel de-al treilea raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală pentru alegerile locale generale, care se referă la perioada 24 octombrie-4 noiembrie.

Raportul a fost realizat în cadrul Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Într-o conferință de presă la IPN, Grigore Stegărescu, secretar al Coaliției și coordonator de proiecte la ADEPT, a declarat că misiunea Coaliției, în care se regăsesc 39 de organizații obștești, este de a contribui la dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin promovarea și desfășurarea alegerilor libere și corecte, transparente și incluzive. Ca și la scrutinele precedente, organizațiile membre ale Coaliției realizează un exercițiu amplu de observare și monitorizare a procesului electoral. Simultan desfășoară și campanii de educație civică și informare a alegătorilor. În cadrul exercițiului de monitorizare, un domeniu aparte îl constituie mass-media, și anume modul în care instituțiile mass-media reflectă campania electorală.

Grigore Stegărescu a menționat că de la începutul lunii octombrie, CJI, organizație membră și fondatoarea a CALC, a monitorizat 10 posturi TV cu acoperire națională, cu formă de proprietate publică și privată și care difuzează atât în limba română, cât și în limba rusă. Este vorba despre: Moldova 1, TVR Moldova, Jurnal TV, Pro TV, TV 8, Cinema 1, ITV, Orizont TV, Vocea Basarabiei și Exclusiv TV.

Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a declarat că o concluzie generală a monitorizării este că Ion Ceban, candidatul Partidului Alternativa Națională, a fost ușor favorizat de către un post TV și defavorizat de alte trei posturi. Partidul politic „Șansă” a fost vizat preponderent în știri cu conotație negativă la majoritatea posturilor monitorizate, cu excepția a două posturi care au favorizat evident această formațiune.

„Majoritatea subiectelor electorale au fost bazate pe o singură sursă de informație, iar materialele de conflict au fost de cele mai multe ori echilibrate, cu opinia celei de-a doua părți. Și majoritatea materialelor monitorizate au fost dezechilibrate din perspectiva asigurării egalității de gen, balanța fiind înclinată spre sursele bărbați”, a mai spus Nadine Gogu.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE