Acces-info: Instituţiile publice devin mai transparente, dar nu se poate vorbi încă de existenţa unui dialog interactiv
Autorităţile publice au demonstrat o uşoară îmbunătăţire în ceea ce priveşte accesul la informaţie şi transparenţă în procesul decizional, arată rezultatele unei monitorizări efectuate de către Centrul „Acces-info”, transmite Info-Prim Neo.
„Acces-info” a expediat autorităţilor publice un şir de cereri de acces la informaţie. Răspunsuri au oferit 55 de furnizori de informaţie din cei 100 monitorizaţi, adică 55 la sută. Din cele 16 ministere a ignorat cererea numai Ministerul Culturii, iar autorităţile administrative, instituţiile şi organizaţiile centrale au oferit răspunsuri în proporţie de circa 74%. Din cele 34 de consilii raionale/municipale au dat răspunsuri doar jumătate. Cel mai scăzut indice au înregistrat primăriile din centrele raionale – 29%.
Centrul „Acces-info” notează că doar 62,5% din ministere şi 21% din autorităţile administrative, instituţiile şi organele centrale monitorizate au amplasat rapoarte pe anul 2010 privind transparenţa decizională pe paginile oficiale ale instituţiilor.
Pentru a determina percepţia accesului la informaţie şi a transparenţei în procesul decizional, au fost chestionate 1880 de persoane, solicitanţi şi potenţiali solicitanţi de informaţii oficiale, cititori ai bibliotecilor publice din Chişinău, Bălţi şi din 32 centre raionale.
La întrebarea în ce măsură cunosc Legea privind accesul la informaţie, au răspuns pozitiv circa 66% dintre intervievaţi. Doar 23% din persoanele chestionate au declarat că au adresat cereri de acces la informaţii, iar 26% din respondenţi au spus că li s-au îngrădit, cel puţin o dată, accesul la informaţie. Acelaşi număr de respondenţi au declarat că nu au solicitat niciodată informaţii oficiale, deoarece au găsit alte moduri de informare, 14% consideră că oricum răspunsul avea să fie formal sau incomplet, iar restul spun că există suficiente informaţii în mass-media.
În opinia celor intervievaţi, cele mai deschise publicului sunt instituţiile locale, iar cele care tăinuiesc cel mai mult informaţiile oficiale sunt organele de drept – procuraturile, instanţele de judecată, poliţia, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate.
În concluzie Centrul „Acces-info” notează că, deocamdată, nu se poate vorbi despre existenţa unui dialog permanent, interactiv şi viabil al administraţiei publice cu cetăţenii, cu asociaţiile legal constituite şi cu factorii interesaţi. Continuă să fie frecvente cazurile de ignorare, de nerespectare a legislaţiei privind accesul la informaţie, de subestimare a formelor şi metodelor de participare cetăţenească în procesul de luare a deciziilor.