Sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, gestionat de către SA ,,Apă-Canal Chișinău”, este unul învechit, uzura fiind de peste 70 %, iar majoritatea rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare, precum și alte instalații sunt uzate complet. Potrivit furnizorului, din cauza materialului din care sunt confecționate conductele, schimbarea bruscă a vremii influențează negativ sistemul de apă și canalizare, transmite IPN.
ACC precizează că este vorba despre particularitățile fizice ale materialului din care sunt confecționate conductele sistemului public de alimentare cu apă, mai ales cele puse în funcțiune în anii 1980-2000. Preponderent, acestea sunt din oțel și fontă cenușie, materiale care reacționează la schimbul de temperatură a solului, modificându-și la nivel molecular structura, forma și volumul.
„Dat fiind faptul că temperatura apei în conducte este permanent constantă, iar cea a solului variază, tuburile nefiind termic izolate, locurile îmbinărilor tuburilor pot da fisuri, provocând avarieri și scurgeri de apă. Totodată, acest fenomen este unul sezonier și are loc mai mult în timpul rece al anului, precum și în perioadele de trecere între toamna-iarnă și iarnă-primăvară”, se menționează într-un comunicat de presă al întreprinderii.
ACC mai precizează că, în fiece an, din mijloacele financiare ale întreprinderii, se întrețin și se mențin în stare de permanentă funcționare sistemele de alimentare cu apă și de canalizare, fiind efectuate lucrări de reparație capitală. De asemenea, potrivit furnizorului, lucrările de reabilitare a rețelelor de apă și de canalizare și a celorlalte obiective în cadrul Programului de Investiții Prioritare, finanțat de BERD și BEI vor produce schimbările mult dorite pentru sistemul municipal de alimentare cu apă și de canalizare.