ACC: Reabilitarea reţelelor de apeduct va înjumătăţi numărul de scurgeri

Pe parcursul anului trecut în municipiul Chişinău,s-au înregistrat mai puţine pierderi tehnologice de apă, dar nu şi mai puţine scurgeri. În acest context, SA „Apă-Canal Chişinău”, menţionează că reabilitarea celor circa două sute de kilometri de reţele de apeduct, prevăzută în Programul de Investiţii Prioritare,finanţat de BERD şi BEI, va reduce de două ori numărul scurgerilor, transmite IPN.

Potrivit furnizorului de apă din capitală, numărul scurgerilor a crescut cu circa 900, comparativ cu 2014. Astfel, în medie în anul 2015 au fost înregistrate 36 de scurgeri pe zi, numărul acestora în 2014 fiind circa de 34. ACC menţionează că apeductul gestionat are peste 1900 km şi o vechime medie de exploatare de peste 24 de ani.

Totodată, furnizorul de apă din capitală menţionează că anual sunt executate lucrări planificate pentru reparaţia reţelelor de apă şi de canalizare. Anual sunt efectuate lucrări de reparaţie capitală pentru întreţinerea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare. Pentru această acţiune fiind alocate anual peste 60 de milioane de lei.

În 2013, ACC a contractat un acord de finanţare în valoare de aproape 62 de milioane de euro, credite oferite de BERD şi BEI. Prin utilizarea acestor resurse financiare va fi realizat un program investiţional ce prevede reabilitarea a circa 200 de kilometri de conducte de apă şi peste trei mii de branşamente de bloc. În cadrul proiectului urmează a fi renovaţi 15 kilometri de conducte de canalizare. De asemenea, va fi modernizată Staţia de epurare şi vor fi reabilitate staţiile de pompare, instalaţiile de tratare etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.