Academicianul, compozitorul și dirijorul Gheorghe Mustea, la 70 de ani de la naștere

Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea a împlinit recent 70 de ani. Cu această ocazie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Institutul Patrimoniului Cultural și Academia de Științe a Moldovei au organizat o masa rotundă aniversară. Nume notorii i-au adresat omagiatului cuvinte de apreciere și laudă, transmite IPN.

În mesajul său de felicitare, academicianul Mihai Cimpoi a menționat că pe lângă calitățile polivalente ale omagiatului (de dirijor, compozitor, instrumentist), Gheorghe Mustea e și foarte activ în societatea academică, colaborează cu scriitorii naționali. „E unul din cei care are o colaborare foarte fructuoasă cu textierii noștri, are muzică și pe versurile unor clasici, precum Eminescu. Muzica e frumoasă pentru că are o sfințenie. Iar faptul că îl omagiem de Sfântul Gheorghe comportă o semnificație deosebită”, a spus Mihai Cimpoi, precizând că Gheorghe Mustea a transpus pe muzică unele sonete eminesciene. În acest context, academicianul i-a dăruit medalia Congresului mondial al eminescologilor, care să-l inspire în continuare să culeagă texte din creația lui Mihai Eminescu. Pentru asta, Mihai Cimpoi i-a dăruit lui Gheorghe Mustea și un volum de poezii de dragoste de-ale lui Eminescu.

Cu cuvinte de felicitare au venit și academicianul Ion Tighineanu, președinte al Academiei de Științe a Moldovei, dar și Victor Moraru, vicepreședinte al Academiei. Victor Moraru a remarcat că Gheorghe Mustea e un suflet și un cuget frumos, iar muzica l-a însoțit de-a lungul întregii vieți, prilejuindu-i oportunitatea unor împliniri umane și profesionale de o înălțime stelară. „Purtător al unui destin exemplar, construit cu dârzenie și tenacitate marcat de performanțe notabile, Gheorghe Mustea a obținut tot ce a făurit în această viață prin muncă și dăruire. De fapt, a avut marea intuiție a vocației, lucru care nu este dat oricui și a rămas de-a lungul anilor fidel acestei chemări a sufletului la fiecare etapă a devenirii sale, ajungând să culeagă succese binemeritate, îmbogățindu-și mereu palmaresul realizărilor. Marcantă personalitate a plaiurilor noastre, sunteți un om cu care ne mândrim și ne bucurăm să vă știm alături. Numele Dvs. a devenit cunoscut și apreciat în Republica Moldova și peste hotarele ei prin ceea ce ați realizat pe parcursul anilor. Prin activitatea Dvs. multilaterală v-ați câștigat un nume de rezonanță”, a fost mesajul lui Victor Moraru.

Dirijorul Alexandru Samoilă, prieten și coleg al muzicianului Gheorghe Mustea, a transmis un mesaj de felicitare din Moscova, Rusia. Acesta a apreciat creația lui Gheorghe Mustea, în special opera „Alexandru Lapușneanul”, calificând-o o explozie în cultura moldovenească și care, interpretată de Maria Bieșu, a creat o impresie nemaipomenită publicului. „Mergând pe drumul creațiilor muzicianului Mustea mă opresc la partitura „Ștefan cel Mare”. În viață, speranța este permanent în sufletul nostru și un vis mare al meu e să vedem și opera „Ștefan cel Mare” pe scena Teatrului Național „Maria Bieșu”, a spus Alexandru Samoilă. Acesta i-a transmis muzicianului multă sănătate, întrucât talent, omenie și dragoste de muncă are destul.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și fragmente din filmul „Confesiuni cu Gheorghe Mustea”. Academicianul, compozitorul și dirijorul Gheorghe Mustea s-a născut pe 1 mai 1951, în satul Mândrești raionul Telenești.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.