La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, pe parcursul a 4 zile, s-a desfășurat Academia TBNET, un forum pentru tinerii clinicieni și cercetători în domeniul tuberculozei.
Cei 20 de studenți și rezidenți, dintre care 5 din Republica Moldova, ceilalți venind din Germania, Paraguay, Ucraina, Spania, Austria, Danemarca, Norvegia și Suedia, au lucrat în grup, studiind diferite aspecte ale tuberculozei, fiind ghidați de experți în domeniu.
În cadrul workshop-urilor s-a pus un accent deosebit pe partea practică. Astfel, tinerii au vizitat și Institutul de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc”, unde au întâlnit bolnavi de tuberculoză – un lucru mai puțin obișnuit pentru studenții veniți de peste hotare, care nu au mai avut o astfel de ocazie până acum. Mediciniștii s-au arătat impresionați și de vizita la laboratorul în care sunt prelucrate analizele colectate de la pacienți.
Forumul a mai inclus și un șir de prelegeri privind planificarea unui proiect de cercetare, atragerea de fonduri, tuberculoza pediatrică, rezistența la medicamente, cazuri clinice ș.a. Acestea au fost ținute de profesori de la Universitatea noastră, printre care Victor Botnaru, Constantin Iavorschi, Dumitru Chesov, Valentina Vilc ș.a., dar și de experți din Germania, Franța, Danemarca, Spania, Marea Britanie ș.a.
Programul Academiei s-a încheiat cu un Marș al mediciniștilor împotriva Tuberculozei, organizat la Complexul cultural Orheiul Vechi. Aceștia au înscenat diferite etape din viața persoanelor cu TBC – căi de infectare, simptome, tratament medicamentos, recuperare sau deces. Astfel, participanții care parcurgeau toate ”stațiile” și se tratau – primeau în final un steguleț colorat – un simbol că au reușit să învingă boala.
Aflată la cea de-a III-a ediție, Academia TBNET s-a desfășurat în perioada 4-6 mai, fiind organizată de TBNET, cu suportul financiar al Ministerului Sănătății din Germania și al directorului Clinicii Boli Infecțioase (Lübeck, Germania) – prof. Christoph Lange, Doctor Honoris Causa al Universității noastre.