Un mecanism inter-sectorial de prevenire a abuzului faţă de copil va fi instituit în Republica Moldova. Acesta urmează să fie aprobat în viitorul apropiat de către Guvern.
Preşedintele Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), Daniela Sâmboteanu, a declarat pentru IPN că organele responsabile de protecţia copilului trebuie să activeze în baza unui mecanism comun, care să protejeze fiecare copil ce nu este în siguranţă în familie. Daniela Sâmboteanu a mai spus că proiectul a fost deja pilotat în raioanele Leova, Orhei şi Făleşti, iar după primele rezultate s-au observat deosebiri dintre aceste localităţi şi altele, unde doar sistemul educaţiei aplică monitorizarea copiilor supuşi abuzului sau violenţei.
„Ne bucură foarte mult faptul că pedagogii au devenit mai sensibili, iar foarte multe sesizări au fost transmise către organele de drept anume de către reprezentanţii sistemului educaţional. Evident că acest lucru nu este suficient şi nu doar profesorii trebuie să se implice. Chiar dacă profesorii intră cel mai des în contact cu copiii, nu este suficient ca ei să răspundă la cazurile suspecte de abuz, este nevoie şi de implicarea organelor abilitate de prevenire a actelor de abuz şi deja ar trebui să existe mecanisme conform cărora să ştie ce au de făcut”, a mai adăugat preşedintele CNPAC.
În acelaşi context, Daniela Sâmboteanu a mai spus că mecanismul este necesar pentru întreaga societate, iar la nivel de proiect de document el deja este definitivat şi îmbunătăţit cu precizări venite din localităţile unde a fost pilotat.