Absolvenţii facultăţilor pedagogice resping oferta învăţământului municipal
În anul curent de studii, pentru prima dată după 1990, s-a reuşit completarea tuturor locurilor vacante din sistemul educaţional al municipiului Chişinău. Acest lucru se explică nu prin încadrarea unui număr suficient de tineri specialişti, ci prin numărul mai mic de ore prevăzute de planul-cadru, elaborat de Ministerul Educaţiei şi Tineretului (MET) şi prin comasarea claselor puţin numeroase, susţine Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, citată de Info-Prim Neo.
La 1 septembrie curent în activitatea educaţională s-au încadrat 135 de tineri specialişti – 71 profesori şi 64 educatori. „Cu regret, aceştia nu constituie nici jumătate din numărul total al tinerilor pedagogi repartizaţi sistemului educaţional municipal de către MET (316), însă sutuaţia este oricum mai bună decât în anii precedenţi”, a declarat Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.
Locurile vacante neacoperite de către tinerii specialişti au fost completate cu pedagogi de vârstă pensionară, a căror pondere în sistemul educaţional municipal creşte pe an ce trece. Astfel, dacă în 2007 aceştia constituiau circa 10 la sută din numărul total de cadre didactice, în 2008 indicele respectiv s-a majorat până la aproximativ 13 la sută.
Absolvenţii facultăţilor pedagogice resping oferta învăţământului municipal din considerente de ordin material, principalul fiind lipsa spaţiului locativ. Din cei 135 de tineri specialişti încadraţi în câmpul muncii în anul curent, 102 închiriază locuinţe, achitând sume exorbitante.
Tinerii pedagogi angajaţi în zona urbană se consideră nedreptăţiţi în comparaţie cu colegii lor de la ţară. Aceştia din urmă beneficiază de indemnizaţii unice la angajare de 24-30 mii lei, în timp ce indemnizaţia tinerilor pedagogi de la oraş este de 400-500 lei, a mai spus şefa DGETS.