Candidaţii alolingvi au susţinut marţi, 4 iunie, primul examen de bacalaureat, la limba şi literatura română. Aceştia spun că nu au fost deranjaţi de camerele de supraveghere şi că nu au încercat să copieze. Pentru unii testul a fost uşor, alţii au mărturisit că s-au descurcat mai greu. Reporterul IPN a vorbit cu elevii care au susţinut examenul în incinta Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chişinău.
Vadim este originar din Camenca, student în primul an la Universitatea de Stat a Moldovei. Pentru că a mers la facultate după 11 clase şi nu a susţinut BAC-ul, o face acum. Candidatul spune nu este dificilă limba română, trebuie doar să ai dorinţa să o vorbeşti. Examenul i s-a părut uşor, a avut câteva subiecte pe baza unui text din opera lui Nicolae Dabija.
Ludmila, absolventă de liceu, a avut de analizat un text scris de Ion Druţă. Tânăra spune că nu a fost deranjată de camerele video, nu a încercat să copieze şi crede că va lua cel puţin 7.
Ana învaţă limba română de 1 an şi testul i s-a părut foarte greu. Cel mai dificil a fost la eseu. Tânăra speră să ia o notă de 6 sau măcar una de promovare.
Circa 5 mii de candidaţi au susţinut examenul la limba şi literatura română. Examenul a durat 3 ore academice. Cel de-al doilea examen de BAC se va desfăşura vineri, 7 iunie, la limba de instruire, pentru toţi absolvenţii de liceu.
Verificarea lucrărilor va avea loc în perioada 4-26 iunie, iar rezultatele vor fi afişate în centrele de BAC la 27 iunie. Absolvenţii vor afla rezultatele după finalizarea examenelor şi au la dispoziţie 48 de ore pentru a contesta nota.