Ab imo pectore
Recunosc: mi-a luat ceva timp cititul mesajelor de felicitare cu urare pe care mi le-ați expediat. Dar a meritat. De ce? Pentru că am vrut să vă răspund fiecăruia / fiecăreia în parte și să mă bucur de faptul că nu m-ați uitat și nu v-am uitat. Mi-a produs o deosebită plăcere să vă revăd chipurile luminoase, știindu-vă sufletul nobil.
Mulțumiri din suflet tuturor dumneavoastră:
- Buciumenenilor și buciumenencelor din satul meu natal, baștina tatălui Grigore, a lui nenea Gheorghe; mămuca Evghenia s-a născut la Sărata-Veche de lângă Fălești. (Dumnezeu să-i odihnească pe toți trei.)
- Slobizienilor și sloboziencelor din satul Slobozia-Cremene, Soroca, baștina mamei Valentina; bunelul Tihon și mâca Melania s-au născut la Slobozia-Vărâncău. (Dumnezeu să-i odihnească pe toți trei.)
- Floreștenilor și floreștencelor din Floreștiul Ungheniului, satul în care familia noastră s-a mutat cu traiul în 1978 (după cutremurul din 1977).
- Bădicenenilor și bădicenencelor pe care vă știu din 1993, datorită soției.
- Bălăneștenilor și bălăneștencelor pe care v-am cunoscut în îndepărtatul an 1978, grație prietenului Veaceslav Adam.
- Colegilor și colegelor de la școala din Buciumeni în care am învățat între anii 1969 și 1977, de la școala pedagogică din Călărași (1977-1981), de la Universitatea de Stat din Chișinău unde mi-am făcut studiile la Facultatea de Litere (1986-1991).
- Cadrelor didactice de la școala din Buciumeni în care mi-am început cariera pedagogică în anul 1981 și mi-am continuat-o între anii 1983 și 1986, precum și elevilor mei și elevelor mele de atunci; colegilor și colegelor de la Universitatea de Stat unde am activat la Catedra Limba Română Aplicată din cadrul Facultății de Litere (1991-1994, 1997-1998), la fel și studenților mei și studentelor mele; colegilor și colegelor de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Catedra Filologie Română, unde am predat în perioada 1998 și 2002, deasemenea studenților mei studentelor mele din acea perioadă; colegilor și colegelor de la Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe din Moldova unde am activat în perioada 2002-2004.
- Colegilor și colegelor de la Casa Limbii Române unde activez până în prezent, precum și studenților mei și studentelor mele care au beneficiat și beneficiază de cursuri de română.
- Elevilor și elevelor de la Şcoala Tânărului Filolog din cadrul Casei Limbii Române, al cărei coordonator şi profesor am fost între anii 2003 și 2005.
- Colegilor și colegelor împreună cu care am implementat, prin organizarea cursurilor de studiere a românei, Proiectul „Limba română – mijloc de integrare socială”, UNDP Moldova / Casa Limbii Române, și am elaborat suportul didactic „Limba care ne unește” (2001-2004).
- Celor de la Delegaţia Uniunii Europene, unde am activat în perioada 2005-2014 ca profesor de română pentru diplomaţi.
- Colegilor și colegelor de la Moldova-Institut Leipzig și de la Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) cu care colaborez, din 2009, la şcoala moldo-germană în calitate de profesor de română, dar și studenților și studentelor care au participat la cele douăsprezece ediții ale școlii de vară.
- Profesorilor și profesoarelor, de asemenea persoanelor care au folosit și folosesc la cursurile de română elaborările mele: „Învăţăm limba română cu gramatica împreună” (1998), „Frumoasă-i limba ţării mele” (2007), „Gramatică funcţională în structuri comunicative şi imagini”, trei volume (2008), „Schnell und effektiv Rumänisch lernen” /„Выучим румынский быстро и эффективно” / „Învățăm româna eficient și rapid”, 2018 (în colaborare cu doamna dr. Sabine Krause din Leipzig, Germania).
- Colegilor și colegelor de la Radio Moldova unde am activat, între anii 1989 și 1991, la redacția literară și am fost redactorul emisiunii „Graiul matern”.
- Ascultătorilor și ascultătoarelor care mi-au audiat materiale radiofonice în cadrul emisiunilor „În lumea cuvintelor” și „Scutul Patriei” (Radio Moldova), precum și ciclul de lecţii pentru alogeni „Româna cu profesorul Alexei Axan” (Radio „Antena C”).
- Cititorilor și cititoarelor care au luat cunoștință de articolele mele de cultivare a vorbirii, publicate în revista „Limba Română”, în ziarele „Jurnal de Chișinău”, „Ziarul Național” și la Agenția de Presă IPN https://www.ipn.md/ro/articles_by_tag/5/axan .
- Camarazilor din perioada când mi-am satisfăcut serviciul militar (1981-1983), dar și celor din Trupele de Carabinieri în care am activat în calitate de specialist principal pentru implementarea terminologiei militare naţionale (1994 -1997) și am compus textul Imnului Carabinierilor (muzică: Nicolai Usaciov).
https://www.youtube.com/watch?v=cU0_rmIH8oo&list=RDcU0_rmIH8oo&start_radio=1
- Cadrelor didactice de la Liceul „Prometeu”, pe care le-am cunoscut grație domnului Aurelian Silvestru și regretatului Constantin Mariniuc ((Dumnezeu să-l odihnească!).
- Persoanelor din „Congresul Azerilor din Moldova”, pe care le-am cunoscut datorită domnului președinte Elcin Bairamov.
- Membrilor echipei noastre de volei și a celei de pescari.
- Tuturor celor care ne-am cunoscut virtual, dar ne respectăm real.
- Și nu în ultimul rând, fraților mei, cumnatelor, nepoților și nepoatelor, strănepoților și strănepoatelor, rudelor, cuscrului și cuscrei, fiului Daniel, nurorii Alexandrina, fiicei Laura-Maria și tuturor oamenilor buni care au fost și rămân în viața mea.
Vă îmbrățișez cu drag!
Alexei Axan