AAC, despre vânzarea aeroportului din Cahul: Nu există infrastructura necesară pentru a gestiona zboruri

Drepturile de proprietate asupra terenului fostului aeroport din Cahul sunt atribuite unei persoane private. Pe terenul menționat nu există un aeroport și nu există infrastructura necesară pentru a opera zboruri comerciale. Autoritatea Aeronautică Civilă a făcut aceste precizări în contextul unui anunț publicitar că Aeroportul Internațional Cahul este scos la vânzare contra sumei de 2,5 milioane de euro, transmite IPN.



În anunțul publicitar, postat la finele lunii septembrie, se menționează că aeroportul este situat în sudul Republicii Moldova, la 160 km de Chișinău și 9 km de Cahul. Suprafața terenului este de 109 ha. Zona este îngrădită și este păzită. Pe teritoriul aeroportului este o pistă de decolare cu lungimea de 1883 de metri.

Autoritatea Aeronautică Civilă precizează că aeroportul din Cahul a fost creat în 1987. În 1996, a fost transferat în gestiunea autorităților publice locale. Statutul de „aeroport internațional” a fost acordat prin hotărâre de guvern în 2002, dar  această schimbare nu a fost urmată de investițiile necesare pentru a îmbunătăți infrastructura fostului aeroport.

În 2004, aeroportul a fost reorganizat într-o întreprindere mixtă cu participarea Companiei „Intrade Management LTD”, însă această structură a fost afectată de multiple nereguli. În 2012, în urma unui litigiu pentru neplata unei datorii, toate bunurile au fost transmise creditorului. În 2015, întreprinderea mixtă „Aeroportul Internațional Cahul” a fost lichidată.

Infrastructura de pe terenul fostului aeroport este în stare critică. Pista de decolare și aterizare, calea de rulare și platforma au nevoie de reparații majore,. Lipsesc elementele esențiale de infrastructură pentru operarea sigură a zborurilor, mai scrie Autoritatea Aeronautică Civilă, concluzionând că „la momentul actual, pe terenul menționat nu există un aeroport și nu există infrastructura necesară pentru a gestiona zboruri comerciale”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.