Noua Lege anti-tutun, care a fost votată în Parlament pe 26 iunie şi a fost promulgată de preşedintele Republicii Moldova la începutul lunii iulie, a intrat astăzi în vigoare. Prevederile care intră nemijlocit în vigoare de azi sunt cele care au fost în vechea lege. Însă principalele modificări la actul normativ vor putea fi puse în aplicare abia de la 1 ianuarie 2016. Totodată, reprezentanţii ONG-urilor sunt optimişti în legătură cu implementarea legii, transmite IPN.
Prevederile legii sunt mult mai stricte decât ale legii anterioare, de aceea unele dintre ele vor intra în vigoare abia peste trei ani. „Abia la 1 ianuarie va intra în vigoare prevederea legată de interzicerea totală a publicităţii ţigărilor. De la 31 martie anul viitor se va interzice fumatul în spaţiile publice închise, iar abia peste trei ani va intra în vigoare prevederea ce ţine de afişarea pictogramelor pe pachetele de ţigări. ”, a declarat pentru IPN expertul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, Ghenadie Ţurcanu.
„Suntem optimişti vizavi de această lege pentru că implementarea ei are un mare suport social şi este bazată pe angajamentul autorităţilor, în special Ministerul Sănătăţii. Republica Moldova şi-a luat angajamentul referitor la controlul tutunului faţă de structurile europene”, a adăugat Ghenadie Ţurcanu.
Preşedintele Consiliului Naţional al ONG-urilor din Republica Moldova, Antoniţa Fonari, este şi ea optimistă referitor la aplicarea legii. „Vom monitoriza în ce măsură va fi implementată Legea pentru controlul tutunului. De aici încolo, cu susţinerea fiecărui cetăţean, putem aplica legislaţia anti-tutun. Eu sunt optimistă vizavi de această lege, pentru că există foarte mulţi oameni, inclusiv care fumează, ce nu acceptă fumul de ţigară într-un loc public.”
Experţii susţin că nu a existat niciun precedent peste hotare în care să se fi elaborat un cadru legal bun şi să nu fie implementat.