A încetat Programul de asistență tehnică și financiară de 100 mln euro acordat de România

A încetat Acordul privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de o sută de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova. Partea românească precizează că, în pofida demersurilor repetate, prin care s-a reafirmat consecvent deschiderea de a semna și ratifica documentul în forma propusă de România, în timp util, pentru a evita ieșirea din vigoare a Acordului semnat în 2010, Guvernul de la Chișinău nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părții române, transmite IPN.

Împrumutul nerambursabil acordat de România a urmărit îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor Republicii Moldova, în consonanță cu obiectivele  Parteneriatului Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, încheiat la Iași, în aprilie 2010. Timp de peste un deceniu, Acordul a permis finanțarea de către România a unor proiecte emblematice, cum ar fi reabilitarea și modernizarea a peste o mie de grădinițe și instituții școlare din Moldova sau asigurarea unei contribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău, proiect strategic de interconectare energetică între România și Republica Moldova, precizează Ambasada României la Chișinău.

Potrivit misiunii diplomatice, încheierea unui nou protocol adițional (Protocolul 6) urma să permită atât extinderea perioadei de valabilitate a Acordului și, astfel, utilizarea fondurilor încă neutilizate – din cele 100 de milioane de euro – în proiecte viitoare, cât și extinderea domeniilor în care ajutorul financiar nerambursabil poate fi acordat. Proiectul Protocolului 6 conținea și o serie de elemente suplimentare propuse de partea română, care ar fi fost de natură să sprijine împlinirea așteptărilor legate de menținerea parcursului european al Republicii Moldova. Și anume, cu respectarea principiilor democratice şi ale statului de drept, de asigurare a implementării depline de către Republicii Moldova a prevederilor Acordului de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană și realizarea reformelor necesare, cu accent pe reforma în domeniul justiţiei, de asigurare a condiţiilor pentru consolidarea şi protejarea prezenţei investiţionale a României în Republica Moldova, precum și de consolidare a comunităţii de limbă, cultură şi istorie dintre România și Moldova.

„Pe durata ultimelor discuții bilaterale, de la jumătatea lunii martie, reprezentanții guvernamentali de la Chișinău au invocat și faptul că Guvernul interimar al Republicii Moldova nu ar avea competențele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului. În consecință, MAE, deși a întreprins toate demersurile din sfera sa de competență pentru prelungirea Acordului din 2010, este nevoit să își exprime regretul pentru ieșirea din vigoare a acestuia. În același timp, MAE asigură cetățenii Republicii Moldova că România va rămâne un partener predictibil și implicat, așa cum au dovedit-o toate acțiunile sale de până acum. România își exprimă disponibilitatea pentru încheierea unui nou Acord, care să îndeplinească funcțiile Acordului din 2010 și care să integreze toate protocoalele adiționale subsecvente, cu obiectivul de a impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova”, se menționează în comunicatul de presă al Ambasadei României.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție, precizând că, într-o perioadă de criză profundă, Republica Moldova ratează un sprijin financiar important. Potrivit ei, este vorba de peste 60 de milioane de euro rămași nevalorificați din cauză că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului. Sunt 60 de milioane de euro ce ar fi putut îmbunătăți viața oamenilor: prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea și modernizarea a peste o mie de grădinițe și instituții școlare, sau proiecte de infrastructură.

„Mai întâi, Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română, încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament. Vom opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor”, notează șefa statului.

Și Partidul Socialiștilor a venit cu o reacție, menționând că „stoparea de către România a ajutorului financiar de o sută de milioane de euro din cauză că Moldova nu e în stare de atâtea luni să aibă un guvern funcțional este doar un prim pas spre dezastru”. „Tot din această cauză, banii nu vor veni de la FMI și nici din alte părți. Maia Sandu a izolat complet țara pe plan extern, nu mai vin nici măcar câți bani veneau înainte. Vedem cu toții încă o dată cum arată marea „schimbare”. Facem apel din nou la Maia Sandu și la PAS să înceteze acțiunile criminal politice împotriva propriului popor. Să numească de urgență premierul desemnat de majoritatea parlamentara și să avem un guvern funcțional, care să poată gestiona criza”, se arată în comunicatul de presă al PSRM.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.