În Republica Moldova a început recoltarea strugurilor de masă la scară largă. Spre România a plecat primul TIR cu struguri în ambalaj european. Viceministrul agriculturii, Gheorghe Gaberi, a declarat pentru IPN că se preconizează recoltarea a circa 100 de mii de tone de struguri de masă. 70 de mii de tone vor fi exportate.
Membrii Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova vor exporta strugurii de masă în ambalaj european, care corespunde tuturor standardelor internaţionale. Iurie Leancă a pus ştampila pe primele lăzi cu struguri pentru export. Prima partidă, cu soiuri de struguri albi Arkadia şi roşu Codreanca, este destinată pentru Bucureşti, România. Evenimentul a avut loc la o gospodărie agricolă de la Budeşti, municipiul Chişinău, unde recolta la hectar este de circa 10 tone.
Autorităţile afirmă că acum există solicitări mari de struguri de masă în Polonia şi Români. Fermierii au declarat că sunt foarte bucuroşi că au decis să investească în ambalaj modern. Lăzile în care vor fi exportaţi strugurii sunt confecţionate din carton presat şi celuloză, au rezistenţă la umiditate, ceea ce va permite păstrarea calităţii produsului. Preţul de achiziţie a unei lăzi este de 10,5 lei.
Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova are 150 de membri, dintre care doar 10 deţin terenuri agricole mari, ceilalţi având până la 5 hectare.