A început procesul intentat de administraţia TRM împotriva a doi membri ai CO
Şedinţa de înfăţişare a părţilor în procesul intentat de către Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) şi preşedintele acesteia, Valentin Todercan, împotriva a doi membri ai Consiliului de Observatori (CO) al TRM a avut loc marţi, 22 ianuarie, la judecătoria Râşcani.
TRM şi Valentin Todercan i-au atras în instanţă pe membrii CO Veaceslav Ioniţă şi Igor Munteanu, precum şi Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, şi postul de radio „Vocea Basarabiei”. Membrii CO au fost acţionaţi în judecată pentru studiul „Teleradio Absurdistan sau reforma furată în Compania publică”, iar IDIS „Viitorul” şi „Vocea Basarabiei” pentru publicarea acestuia.
În cadrul şedinţei de azi, au fost prezentate referinţele, după care s-a decis desfăşurarea unei alte şedinţe la 27 februarie, deoarece la cea de marţi, 22 ianuarie nu a fost prezent reprezentantul „Vocea Basarabiei”.
Eugen Chersanov, reprezentantul lui Valentin Todercan în instanţă a declarat pentru presă că prin acest proces, clientul său vrea să obţină dezminţirea informaţiilor care nu corespund adevărului. „Todercan a fost învinuit de crime destul de grave, mai ales că nu este o persoană simplă ci conducătorul unei instituţii, reputaţia căruia nu permite să aibă asemenea antecedente”, a spus el.
Veaceslav Ioniţă a declarat, la rândul său, că este absurd ca doi membri ai CO să fie chemaţi în judecată doar pentru că şi-au îndeplinit funcţiile. „Această acţiune este o încercare a administraţiei de a intimida CO. Se urmăreşte ca cei doi să piardă procesul, ca ulterior nici un membru să nu critice administraţia”, a menţionat Ioniţă.
Reclamanţii cer de la IDIS „Viitorul” câte 400 mii lei, de la Igor Munteanu câte 400 mii lei, iar de la Veaceslav Ioniţă câte 500 mii lei - în total 2,6 mln lei despăgubiri pentru prejudiciul cauzat. De la „Vocea Basarabiei” nu se solicită achitarea de despăgubiri.
În studiul „Teleradio Absurdistan sau reforma furată în Compania publică”, elaborat de cei doi membri ai CO, printre altele se menţionează că noua conducere a TRM mimează reforma, preferând stagnarea. Modelul propus de conducere este axat pe menţinerea subordonării financiare faţă de Guvern, pe o dezvoltare costisitoare şi extensivă, şi pe păstrarea statului de „clientelă politică” partidului la guvernare. Consiliul de Observatori nu-şi îndeplineşte rolul de autoritate care promovează interesul public, aflându-se sub tutela factorului politic, se mai spune în studiul respectiv.
-
veaceslav ionita despre procesul intentat de conduucerea trm.mp3
- 0
-
eugen chersanov despre procesul intentat de conducerea trm.mp3
- 0