A început a doua reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova

La Chişinău a început cea de-a doua reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova. Este pentru prima dată când acest comitet se reuneşte la Chişinău. La deschiderea evenimentului, copreşedinţii Comitetului, deputatul moldovean Mihai Ghimpu şi europarlamentarul Andi Cristea, au remarcat necesitatea avansării reformelor şi recuperarea încrederii cetăţenilor, dar şi a partenerilor externi ai Republicii Moldova, transmite IPN.

Mihai Ghimpu a spus în discursul său că anul 2016 este crucial, deoarece actuala guvernare trebuie să reîntoarcă încrederea cetăţenilor şi a partenerilor externi, mai ales că nu e deloc uşor după jaful miliardului, care a adus sărăcie. „Am pierdut ani valoroşi şi cred că scopul furtului a fost nu doar îmbogăţirea cuiva, dar şi compromiterea parcursului european. În ciuda tuturor naufragiilor politice, ţara îşi continuă parcursul european. Asta datorită creării majorităţii parlamentare”, a spus deputatul.

Politicianul a remarcat că dat fiind numărul mare de restanţe înregistrate la finele lui 2015, s-a aprobat un document şi a fost întocmit un calendar de lichidare a acestora. Potrivit lui, rata de realizare este de 60%, iar integrarea europeană şi implementarea Acordului de Asociere reprezintă o prioritate a guvernării. „Reuniunea de astăzi are loc într-o perioadă deloc uşoară pentru Republica Moldova. Dar nu este totul pierdut, astăzi avem oportunitatea să facem un schimb de opinii privind implementarea reformelor în mai multe domenii. Avem probabil ultima şansă să-i convingem pe cetăţeni că democraţia este spre binele lor, pentru libertatea lor”, a spus Mihai Ghimpu.

Europarlamentarul Andi Cristea a menţionat că astăzi este un moment de referinţă,  fiindcă este prima reuniunea la Chişinău după semnarea Acordului de Asociere. Potrivit deputatului european, la nivel politic stabilitatea este o condiţie esenţială. Oficialul a remarcat că mulţi cetăţeni moldoveni în ultimele luni cer din stradă să le fie asigurat un viitor mai bun, protestează cerând eradicarea corupţiei şi depolitizarea instituţiilor statului. „Îndemnul meu este să nu ne oprim eforturile. Cred că împreună putem realiza foarte multe”, a îndemnat Andi Cristea.

Viceministra afacerilor externe, Daniela Morari, a menţionat că salută procesul de ratificare de către statele membre ale UE a Acordului de Asociere. „Intrarea în vigoare deplină a acestui document este foarte importantă pentru parcursul european. Aşteptăm anunţul oficial de intrare în vigoare deplină pe parcursul acestui semestru. Dar Republica Moldova a început aplicarea acestuia chiar din 2014, iar unele elemente care urmau a fi implementate doar după intrarea în vigoare deplină deja se pun în aplicare”, a comunicat oficiala.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova se reuneşte de două ori pe an, la Bruxelles şi la Chişinău. Prima reuniune a forului a avut loc la Bruxelles, în perioada 21-22 septembrie 2015.

  • mihai ghimpu despre integrare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.