A fost stabilită lista autorităţilor cu atribuţii în domeniul produselor cu denumiri de origine şi indicaţii geografice
Lista celor cinci autorităţi abilitate cu atribuţii legate de produsele cu denumiri de origine, indicaţii geografice şi specialităţi tradiţionale garantate a fost stabilită printr-o decizie a Guvernului.
Acestea sunt: Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (pentru produsele agroalimentare, de cofetărie, produsele alcoolice şi din tutun), Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale (pentru materialele de construcţii), Ministerul Culturii (pentru obiectele de artizanat), Ministerul Mediului (materia primă minerală – piatră, nisip, argile, diatomit,tripol,bentonit) şi Ministerul Sănătăţii (ape minerale, ceaiuri medicinale, produse parafarmaceutice), transmite Info-Prim Neo.
Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru a benefica de o denumire de origine sau de o indicaţie geografică, sau pentru a fi recunoscut drept specialitate tradiţională garantată, un produs trebuie să respecte condiţiile stabilite într-un caiet de sarcini, omologat printr-o decizie a autorităţii competente abilitate.
În atribuţiile acestor autorităţi intră, de asemenea, definitivarea principiilor generale, precum şi aprobarea etapelor şi procedurilor de control în scopul asigurării respectării caietelor de sarcini. Producătorii au dreptul de a beneficia de un sistem de control oficial şi criterii bine determinate la stabilirea conformităţii produselor din această categorie.
Totodată, în decizia executivului este prezentată şi lista inspectoratelor, agenţiilor şi serviciilor subordonate celor cinci ministere.
În UE se acordă o mare atenţie protejării produselor care poată denumiri de origine, indicaţii geografice şi specialităţilor tradiţionale garantate. Aceste produse se bucură de o mare popularitate printre consumatori, fiind considerate produse originale, de calitate şi se comercializează, de obicei, la preţui mai mari.
În contextul lansării în a doua jumătate a anului a negocierilor pe marginea viitorului acord de liber schimb între Republica Moldova şi UE, Bruxellesul au solicitat Guvernului de la Chişinău să definitiveze cadrul normativ de protejare reciprocă a produselor cu denumiri de origine, indicaţii geografice şi specialităţilor tradiţionale garantate.