Ediția a treia a Forumului mass-media din Republica Moldova va fi organizată în perioada 14-15 noiembrie anul curent. O decizie în acest sens a fost adoptată de către grupul de inițiativă din care fac parte reprezentanții organizațiilor neguvernamentale ce convoacă anual acest Forum, sub auspiciul Consiliului de Presă, transmite IPN.
Secretarul Consiliului de Presă, Petru Macovei, a declarat că ediția din acest an se va axa pe câteva teme prioritare, una din ele fiind știrile false, manipularea informației şi felul cum aceste fenomene influențează încrederea publicului în mass-media. În cadrul Forumului mass-media va avea loc o dezbatere la această temă cu participarea reprezentanţilor comunităţii jurnalistice din țară și a unor experți din străinătate. Ca şi la ediţiile anterioare, la Forum se așteaptă participarea reprezentanţilor tuturor redacţiilor mass-media din Republica Moldova, iar înregistrarea pentru participare la Forum va fi posibilă prin înscrierea online pe site-ul www.mediaforum.md care va fi deschisă în luna septembrie. La edițiile din anii precedenți ale Forumului mass-media au participat în jur de 200 de reprezentanţi ai instituţiilor mass-media nu toată țara, inclusiv din autonomia găgăuză şi regiunea transnistreană.
Forumul mass-media 2017 va fi organizat în colaborare cu Deutsche Welle Akademie din Germania, cunoscută organizaţie internaţională care se ocupă de instruirea jurnaliştilor şi de educaţia mediatică. Din Germania vor sosi şi experţi care vor ţine master-class-uri, unul din ele va fi dedicat jurnaliştilor din televiziune, în special ce ţine de desfăşurarea talk-show-urilor. Un alt master-class va fi dedicat presei online, iar altul presei scrise, în ideea de a consolida capacităţile de dezvoltare a acestor media în condiţiile dificile existente pe piaţa din Moldova.
Ca de obicei, vor avea loc şi câteva ateliere în ziua a doua a Forumului, la care vor fi abordate problemele concrete de care se ciocnesc jurnaliștii din Republica Moldova, cum ar fi: comunicarea cu autorităţile, accesul la informaţie şi clasificarea informaţiei, impactul investigaţiilor jurnalistice, este planificat și un atelier tematic despre activitatea radiodifuzorilor publici din Moldova: naţional şi regional. La ateliere vor fi invitați și reprezentanți ai instituțiilor publice, alți factori de decizie în problemele abordate de jurnaliști. În prima zi a Forumului va avea loc şi un eveniment de tip „side event” la tema fact checking-ului cu accent pe particularităţile campaniilor electorale.
Forumul mass-media din Republica Moldova se convoacă anual începând cu 2015 sub egida Consiliului de Presă. Cea mai mare parte a finanţării pentru desfăşurarea Forumului este oferită de Programul pentru mass-media al Fundaţiei Soros-Moldova. Anul acesta vor oferi contribuţii financiară şi Deutsche Welle Akademie şi Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate din Germania.