A fost stabilit cadrul instituţional şi mecanismul de coordonare a asistenţei externe acordate Moldovei
Comitetul interministerial pentru planificare strategică, creat prin decizia executivului din iulie 2009, este structura funcţională superioară în procesul de contractare şi monitorizare a asistenţei externe la nivel naţional. O astfel de prevedere include Regulamentul cu privire la cadrul instituţional şi mecanismul de coordonare a asistenţei externe oferite R. Moldova de către organizaţiile internaţionale şi ţările donatoare, aprobat la ultima şedinţă de guvern, transmite Info-Prim Neo.
Regulamentul instituie funcţia de Coordonator Naţional pentru toată asistenţa externă, tehnică şi financiară acordată ţării, autoritatea naţională de coordonare a acesteia fiind Cancelaria de Stat.
De asemenea, sunt instituite funcţiile de coordonatori ai asistenţei externe pentru sectoare în procesul de implementare a programelor şi proiectelor de asistenţă externă, precum şi consilii sectoriale în domeniul asistenţei externe, formate pe principii de parteneriat (instituţie, donator, societate civilă, sector privat), abilitate cu funcţii de programare, monitorizare şi evaluare sectorială a programelor şi proiectelor în implementare.
Potrivit Regulamentului, R. Moldova va da dovadă de precauţie în contractarea împrumuturilor externe, negociind credite în condiţii concesionale (maturitate şi dobândă), însă preferinţă va fi dată asistenţei tehnice şi financiare nerambursabile (granturi). Solicitările de asistenţă externă la adresa organizaţiilor internaţionale şi ţărilor donatoare, însoţite de documentele de proiect, vor fi semnate şi expediate exclusiv din numele Coordonatorului Naţional în domeniul asistenţei externe.
Implementarea programelor şi proiectelor de asistenţă externă va fi monitorizată prin intermediul rapoartelor de monitorizare în scopul măsurării relevanţei, eficacităţii, impactului şi durabilităţi acestora.
Înregistrarea proiectelor şi programelor de asistenţă externă va fi efectuată de Direcţia coordonarea politicilor şi asistenţei externe, care va ţine şi baza de date respectivă.
Ministrul de stat Victor Bodiu a spus că acest cadru instituţional şi mecanism de coordonare a asistenţei externe va permite eliminarea dublărilor şi solicitărilor neautorizate de asistenţă, precum şi o mai bună direcţionare a asistenţei conform priorităţilor naţionale.
Totodată, va fi asigurată transparenţa şi evidenţa strictă a proiectelor de finanţare externă, inclusiv prin înregistrarea acestora. Pe de altă parte, se creează condiţii pentru ca autorităţile publice centrale să se implice mai activ în formularea propunerilor de proiecte, în monitorizarea şi evaluarea acestora.
Un alt scop pe care îl urmăreşte Regulamentul este sporirea gradului de reflectare a asistenţei externe în Cadrul de Cheltuieli pe Termen Mediu şi, respectiv, în bugetul de stat.
Bodiu a mai spus că implementarea Regulamentului nu va solicita resurse financiare adiţionale.