A fost ratificat Acordul de comerţ liber cu Turcia

Parlamentul a votat pentru ratificarea Acordului de comerţ liber cu Turcia. Proiectul de lege de ratificare a fost susţinut de majoritatea deputaţilor prezenţi la şedinţa de joi, 31 martie, în timp ce deputaţii comunişti şi cei socialişti s-au expus împotriva acestuia, transmite IPN.

Viceministrul economiei, Vitalie Iurcu, a comunicat în plenul Parlamentului că negocierea şi semnarea acestui acord este o precondiţie a Acordului de Asociere la UE. Acordul cu Turcia prevede aprofundarea relaţiilor economice bilaterale şi eliminarea barierelor economice dintre cele două state. „În procesul definitivării s-a ţinut cont de interesele economice ale ambelor ţări şi s-au stabilit anumite cote de import. Se prevede eliminarea taxelor vamale pentru importul de materiale textile, haine şi încălţăminte”, a comunicat viceministrul.

Pentru protecţia pieţei locale se impun anumite mecanisme, se limitează cantitatea de importuri a anumitor produse, în special celor agroalimentare. Spre exemplu, tomate în stare proaspătă sau refrigerate vor putea fi importate maximum 5 mii de tone şi nu se vor aplica taxe de la 1 noiembrie până pe 30 aprilie, când producţie autohtonă nu este. Similar şi la caise, piersici, prune, perioada fără taxe vamale va fi septembrie-iunie, când nu există producţie autohtonă. „Semnarea acestui acord oferă anumite avantaje pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova, ţara având astfel de acorduri cu UE şi cu CSI”, a menţionat viceministrul economiei.

Deputatul comunist, Oleg Reidman, a spus că prevederea privind importul liber a textilelor din Turcia îi pune într-o situaţie proastă pe producătorii de textile din regiunea transnistreană, care îşi comercializează produsele inclusiv pe malul drept şi aceasta ar putea afecta şi mai mult relaţiile dintre cele două maluri.

Valentina Buliga, preşedinta Comisiei pentru afaceri externe, a spus că pentru punerea în aplicare a acordului a fost constituit un Comitet mixt. Părţile s-au angajat să examineze în cadrul acestui comitet posibilităţile de acordare a concesiilor la mai multe mărfuri.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.