Ministerul Justiției a lansat preselecția candidaților la funcția de procuror general. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 20 octombrie, ora 23.59. Preselecția candidaților la șefia Procuraturii, organizată de către o comisie instituită de Ministerul Justiției, constă din două etape: competiția dosarelor depuse și interviul, transmite IPN.
Pentru funcția de procuror general poate candida persoana care deține cetățenia Republicii Moldova, cunoaște limba română și are o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de procuror sau judecător ori opt ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală. Pretendentul nu tebuie să aibă în privinţa sa instituită o măsură de ocrotire judiciară.
O altă condiție este ca în ultimii trei ani până la anunţarea concursului să nu fi fost membru sau să nu fi desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizaţii social-politice. De asemenea, acesta nu trebuie să fi deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor în ultimele șase luni.
Candidații pot depune dosarul personal, la sediul Ministerului Justiției (municipiul Chișinău, str.31 August 1989, 82), prin poștă sau prin e-mail. Dosarul trebuie să coțină cererea de participare la concurs, scrisoarea de motivare, precum și conceptul de management și dezvoltare instituțională etc. Persoana responsabilă pentru recepționarea dosarelor este Natalia Graur, șef Serviciu resurse umane și probleme speciale, relații la tel.: (022) 201 483, adresa electronică natalia.graur@justice.gov.md.
Ministrul justiției, Olesea Stamate, a declarat pentru IPN că după semnarea ordinului cu privire la aprobarea regulamentului de organizare a concursului, va fi semnat un alt ordin prin care va fi desemnată componența comisiei de concurs. Componența nominală a comisiei va fi definitivată în perioada recepționării dosarelor pretendenților la funcția de procuror general.
Conform modificărilor la Legea procuraturii, lista candidaților la funcția de procuror general preselectați și dosarele acestora se transmit Consiliului Superior al Procurorilor.
Funcția de procuror general a rămas vacantă după demisia lui Eduard Harunjen, la 11 iulie. Cu două zile mai devreme, Parlamentul a constatat neîntrunirea condițiilor de numire a acestuia în funcție. Pe 9 august, CSP a anunțat concurs, la care s-au înscris șapte pretendenți. Concursul a fost anulat în momentul intrării în vigoare a noilor prevederi legale din Legea procuraturii.