A fost lansată platforma „Prietenii Teleradio-Moldova”

Astăzi a avut loc lansarea Platformei „Prietenii Teleradio-Moldova”, care are drept obiectiv  mobilizarea societății civile și a statelor partenere ale Republicii Moldova în vederea consolidării instituției publice a audiovizualului împotriva fenomenului dezinformării. La evenimentul de lansare a Platformei au fost prezenți și ambasadorii român și nipon în Republica Moldova. Japonia și România fiind printre țările fondatoare ale platformei, transmite IPN.

Directorul general Teleradio-Moldova, Vlad Țurcanu, a declarat că furnizorul intenționează să obțină asistență financiară externă prin mobilizarea societății civile, a statelor partenere ale Republicii Moldova, a corpului diplomatic acreditat la Chișinău și a donatorilor internaționali. Mai mult, instituția își propune să dispună de personal calificat, inclusiv jurnaliști și tehnicieni care să răspundă provocărilor actuale.

El a subliniat necesitatea consolidării instituției printr-un efort comun, pentru ca societatea să aibă repere clare în a înțelege și a contracara dezinformarea care o destabilizează. „Avem nevoie să contractăm bani din afara instituției nu doar pentru a avea mai mulți bani pentru dezvoltare, ci pentru a ne spori independența față de stat. Fiind o instituției publică, urmărim preceptele care ne sunt rezervate în sensul pentru a îndeplini anumite sarcini pe care și le dorește sau și le proiectează societatea. În același timp, trebuie să avem independență pentru a fi profesioniști și a relata fără patimă despre lucrurile care se întâmplă în societate”, a mai adăugat Vlad Țurcanu, citat de TRM.

Prezent la evenimentul de lansare a Platformei, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, a vorbit despre necesitatea de a păstra libera exprimare, dar și de a lupta cu propaganda. „Acum doi ani, Guvernul moldovean a condamnat pe bună dreptate agresiunea Rusiei și a cerut aderarea la Uniunea Europeană. Ca răspuns, Rusia a exercitat multiple presiuni asupra Moldovei și a provocat o inflație foarte mare prin reducerea livrărilor de energie. (...) Este inacceptabil ca liderii ruși să intimideze o țară neutră și iubitoare de pace cu invazia”, a specificat diplomatul nipon.

Ambasadorul român la Chișinău, Cristian Leon-Țurcanu, a menționat că experiența României de transformare a televiziunii de stat și a radioului din instrumente de propagandă în instituții libere ar putea fi de ajutor pentru Teleradio-Moldova. „Facem parte dintr-un grup care își dorește foarte mult să contribuie la creșterea și dezvoltarea Teleradio-Moldova, care are un rol deosebit de important în aceste vremuri tulburi. După cum spuneam, într-o perioadă în care Republica Moldova este zi de zi ținta atacurilor hibride venite din partea Rusiei, atacuri care au la bază, în primul și primul rând, propagandă și fake news. Din acest motiv ne alăturăm cu tot sufletul acestui efort, să venim să sprijinim în primul rând echipa Teleradio-Moldova, Teleradio-Moldova ca instituție și până la urmă se venim în sprijinul cetățenilor de pe acest mal al Prutului”, a specificat ambasadorul României.

Platforma rămâne deschisă pentru alte entități și persoane care vor să susțină instituția publică de radiodifuziune.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.