A fost lansată Coaliţia pentru Dezvoltare Regională

Organizaţiile societăţii civile îşi doresc să participe mai activ la monitorizarea şi implementarea politicilor şi proiectelor de dezvoltare regională. În acest scop, a fost lansată Coaliţia pentru Dezvoltare Regională. Printre obiectivele acesteia se numără monitorizarea implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare Regională 2013-2015 şi a Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Agriculturii şi Mediului Rural pentru anii 2014-2020, transmite IPN.

Directorul executiv al Centrului „Contact”, Serghei Neicovcen, a argumentat necesitatea formării coaliţiei prin faptul că „există Strategia de Dezvoltare Regională, proiecte sunt implementate, iar societatea civilă încă nu a fost implicată activ în monitorizarea strategiei”. De aceeaşi opinie este şi Dorin Andros, şeful direcţiei politică şi cooperare regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC). „Implicarea societăţii civile în tot ce circulă în jurul documentelor sau în jurul strategiilor şi a proiectelor implementate este foarte slabă”, a declarat acesta.

Diana Gherman, şefa direcţiei de monitorizare şi analiză a politicilor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, a prezentat Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Agriculturii şi Mediului Rural pentru anii 2014-2020. Documentul vine cu  „o abordare nouă şi modernă a sectorului agricol în Republica Moldova, dictată de condiţiile actuale, şi anume de semnarea Acordului de Asociere, care include şi Acordul de Liber Schimb, de necesitatea de a transforma agricultura într-una competitivă pe piaţa europeană”. Diana Gherman a salutat formarea coaliţiei, menţionând că dezvoltarea sectorului agricol are nevoie de susţinerea societăţii civile.

„Coaliţia va avea rolul de catalizator şi de atragere a investiţiilor din afară, pentru că multe localităţi nu au capacitatea de atragere, nu au informaţia necesară pentru a şti de unde să acceseze, care sunt condiţiile finanţatorilor, şi tocmai rolul acestei Coaliţii va fi să informeze localităţile din Republica Moldova despre finanţatorii posibili şi despre modul de atragere”, a declarat Ludmila Ceaglic, primarul satului Calfa din raionul Anenii Noi.

Coaliţia pentru Dezvoltare Regională este o alianţă de asociaţii obşteşti din Chişinău şi din teritoriu, lansată cu ajutorul unui grant acordat prin Centrul Regional de Mediu pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul Proiectul SECTOR. Acest proiect este finanţat de către Guvernul Suediei, Centrul Regional de Mediu pentru Europa Centrală şi de Est.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.