A fost lansată cartea ce a sistematizat Relațiile Țării Moldovei cu Așezămintele Ortodoxe din Străinătate

Impactul reciproc al relațiilor spirituale ale Moldovei medievale cu lumea din afară este reflectat în cartea „Relațiile Țării Moldovei cu Așezămintele Ortodoxe din Străinătateˮ, semnată de profesorul de istorie, lectorul universitar Viorel Bolduma și preotul Maxim Melinti, parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Ghidighici. Participanții la evenimentul de lansare a cărții au căzut de acord că impactul bilateral a fost asigurat de „credință și carte”, transmite IPN.



Unul din autori, preotul Maxim Melinti, a spus că lucrarea se înscrie în contribuția Republicii Moldova la integrarea în comunitatea europeană, luând în considerare aportul pe care l-au adus Țara Moldovei alături de Țara Românească pentru cultură și pentru spiritualitate care au făcut „o gardă de onoare împotriva invaziei Imperiului Otoman pentru a ocroti tezaurul pe care astăzi noi îl admirăm prin capitalele europene și prin muzee, universități și biblioteci europene”. Maxim Melinti a comunicat că în carte a elucidat în mod special „subiectul donațiilor acordate de-a lungul secolelor de către Moldova în sprijinul țărilor ortodoxe care în acea perioadă anumită au fost dominate de Imperiul Otoman și au avut o soartă deloc ușoară. Domnii Moldovei au oferit însemnate daruri pentru sprijinirea vieții creștinilor dincolo de Țara Românească și Țara Moldovei”, a spus preotul.

Autorul a precizat că în procesul de documentare a folosit informații nu doar din țară, dar s-a documentat și din bibliotecile din Grecia, Germania, România, a vizitat nu o singură dată și muntele Athos unde a avut ocazia să cunoască viața și cultura ortodoxă.

Directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că este o carte care deține o bibliografie consistentă și reprezintă o realizare științifică ce pune în valoare și o parte din colecțiile Bibliotecii Naționale, dar și din spațiul românesc, în general. „Este o cărămidă pusă la istoria creștinismului, istoria Țării Moldovei și, de ce nu, la istoria Europei, or, creștinismul în Europa a rezistat și datorită personalităților, acelor înaintași ai Țării Moldovei care au promovat și o diplomație pe potriva acelor vremuri, comunicând și cu Poarta Otomană, dar și susținând lăcașele sfinteˮ, a spus Elena Pintilei.

Academicianul Andrei Eşanu a comunicat că autorii cărții au știut să așeze materia în așa fel ca aceasta să fie mai ușor percepută, fie că este vorba de legăturile cu patriarhiile ortodoxe din Răsărit, fie de legăturile cu muntele Athos, dar și cu creștinii din Regatul Poloniei, cu comunitățile ortodoxe din Kiev. „Și adunând toate la un loc, încercând să pună laolaltă toate cunoștințele, au ajuns la aceasta bine gândită carte”. Potrivit academicianului, „o sistematizare a tuturor relațiilor Țării Moldovei cu centrele ortodoxe din Orient, dar și din nord-estul Europei nu s-a făcut până acum și prin acest fapt este valoroasă cartea, că vine cu completări substanțiale la această problemă. Autorii sunt niște pioneri, în sensul frumos al cuvântului, care vin cu o latură foarte puțin cercetată a trecutului nostru și întregesc tot ce s-a reușit până în prezent, cu multe lucruri noi și frumoaseˮ, a spus Andrei Eşanu.

Prima ediție a acestei scrieri a văzut lumina tiparului în anul 2018, noua ediție este revizuită și îmbogățită cu informații suplimentare. Lucrarea este adresată istoricilor, profesorilor, studenților facultăților de istorie și teologie, publicului larg interesat de subiectul cercetat. Cartea „Relațiile Țării Moldovei cu Așezămintele Ortodoxe din Străinătateˮ poate fi găsită în librăriile și bibliotecile din țară.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE