În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, Moldova se alătură comunităţii internaţionale în lupta împotriva violenţei în bază de gen, fiind planificate o serie de acţiuni orientate spre sensibilizarea opiniei publice asupra acestei probleme, transmite IPN.
Campania internaţională „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen” a fost iniţiată de ONU în 1991, iar Moldova a aderat la această iniţiativă în 2009. În fiecare an, acţiunile încep în Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi se încheie de Ziua internaţională a drepturilor Omului, făcându-se o legătură simbolică între lupta contra violenţei faţă de femei şi drepturile omului.
Viceministrul ministerul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Sergiu Sainciuc, a menţionat într-o conferinţă de presă de lansare a ediţiei curente a campaniei că anul 2014 este unul important pentru Republica Moldova, în primul rând prin semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, astfel aderând la marea familie europeană şi asumându-ne angajamentul de a asigura o armonizare a legislaţiei naţionale la cadrul juridic european.
Lilian Luca, şef de secţie la IGP, a spus că, în pofida acţiunilor de informare desfăşurate până acum, numărul cazurilor de violenţă în familie rămâne destul de mare. Specialistul a sugerat că o soluţie în contracararea fenomenului ar fi o conlucrare cât mai activă între partenerii sociali: ONG-uri, autorităţi publice locale, organe de poliţie şi de drept, şi nu numai. Un lucru important este ca societatea să conştienţizeze că violenţa este o problemă şi să lupte cu ea. Drepturile omului trebuie să constituie întotdeauna o prioritate, iar aceasta denotă responsabilitatea procurorilor, cât şi a tuturor responsabililor din domeniul respectiv.
Viorelia Rusu, psiholog în cadrul Centrului Internaţional ,,La Strada”, a subliniat că organizaţia pe care o reprezintă s-a implicat activ în această campanie de-a lungul anilor. ,,La Strada” a lansat un telefon de încredere, cât şi alte acţiune de prevenire şi combatere a violenţei în familie. ,,În această campanie vom derula mai multe acţiuni pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie: vizionare filme, cum ar fi filmul ,,Culorile”, despre primele semne ale violenţei în familie, vom elabora mai multe spoturi video la această temă, vom face şi unele activităţi de informare a tinerilor pe reţelele lor preferate de socializare” a menţionat Viorelia Rusu.
Majoritatea participanţilor la conferinţa de presă, printre care activişti în domeniul protecţiei drepturilor omului, au semnalat faptul că Republica Moldova are un cadru legislativ bun în ceea ce priveşte măsurile de combatere a violenţei în familie, însă există probleme serioase la implementarea în practică a acestuia.
La nivel naţional, Campania „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen” este organizată de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Sănătăţii, Misiunea OSCE în Moldova, UN Women, Gender-Centru, Centrul La Strada.