A fost lansată asociația obștească „Alegere și Alternativă pentru Găgăuzia”

Asociația obștească „Alegere și Alternativă pentru Găgăuzia” a fost lansată astăzi. Membrii acesteia anunță că sunt gata să pună umărul la îmbunătățirea vieții cetățenilor din regiune și să se implice activ pentru a sprijini autoritățile în acest deziderat, dar și pentru a asigura transparența decizională.

„Noi, în calitate de reprezentanți ai societății civile, înțelegem că astăzi este datoria fiecărui cetățean să apere Găgăuzia. De asemenea, conștientizăm responsabilitatea noastră în fața fostelor, actualelor și viitoarelor generații. Vrem să menționăm că Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, cu statutul său special și ca parte componentă a Republicii Moldova, are dreptul nu doar la existență, ci și la o dezvoltare consolidată”, a declarat într-o conferință de presă la IPN, președintele asociației, Igor Ianac.

Igor Ianac spune că situația socio-economică din Găgăuzia s-a înrăutățit și, spre mare regret, regiunea este marcată și de o criză instituțională. Echipa sa a făcut o analiză a situației și a identificat mai multe aspecte problematice, inclusiv demografice. În opinia, sunt necesare programe care ar veni în sprijinul familiilor, a tinerilor, pentru a stimula natalitatea, dar și a prelungi speranța de viață.

De asemenea, spune președintele asociației, o atenție sporită trebuie acordată domeniului educației. Absolvenții din Găgăuzia mai greu fac față concurenței de pe piața muncii. Pentru a-i ajuta, sunt necesare programe de învățare a limbii de stat, dar și a limbilor străine.

Potrivit lui Igor Ianac, se impun programe și în domeniul economic, și în cel social, pentru a sprijini populația care se confruntă cu numeroase dificultăți. Și aceste programe cu măsuri urmează să fie elaborate de către reprezentanții asociației, în conlucrare reprezentanții autorităților publice. El a mai spus că asociația deja a înaintat administrației Găgăuziei demersuri pentru a fi inclusă în procesele executive și legislative în calitate de reprezentanți ai societății civile.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.