A fost lansată a două etapă a proiectului Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului

Prima etapă a proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) a apropiat companiile micro, mici și mijlocii de pe ambele maluri ale râului Nistru de standardele occidentale în conducerea unei întreprinderi și organizarea afacerilor. În prezent companiile din partea stângă a Nistrului au un parteneriat comercial tot mai strâns cu Uniunean Europeană. Mai bine de jumătate din relațiile export-import ale regiunii din partea stângă a Nistrului sunt cu țările din UE. Reieșind din rezultatele pozitive stabilite, astăzi a fost lansată următoarea etapă a proiectului care va dura până la anul 2025, transmite IPN.

Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru reintegrare, prezent la conferință de lansare, a menționat că pentru Moldova acest proiect rămâne unul important, care a adus la o dinamică pozitivă în relațiile comerciale de pe ambele maluri ale râului. Este și un suport important în vederea apropierii țării de standardele Acordului de Liber Schimb, este un valoros aport dintre scimburile între Moldova și UE. „Aceste mici companii care au profitat de proiectul de pe ambele maluri ale Nistrului au făcut un pas mic, dar un pas important în vederea apropierii societății noastre, a comunității economice de pe ambele maluri ale Nistrului de Uniunea Europeană”, a spus ministrul.

Katarina Fried, ambasadorul Suediei în Republica Moldova, a declarat că participarea UE este foarte importantă pentru reintegrarea ambelor părți ale Nistrului. Contribuirea la consolidarea capacităților concurențiale este esențială pentru companiile din Moldova. „Vrem să sprijinim dezvoltarea economiei în Moldova și acordurile economice. Comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului continuă să se dezvolte, să se spijine, să lanseze noi produse și servicii și vedem că sunteți gata pentru o nouă etapă. Sunt recunoscătoare tuturor partenerilor care au sprijinit și au participat în acest proces cu atâtea inițiative interesante pe ambele maluri ale Nistrului”. 

Steven Mark Fisher, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, a menționat că crizele din acest an au arătat cât de conectate sunt comunitățile de pe malul stâng și drept al Nistrului și cât de importantă este menținerea unui mediu stabil între creșterea comerțului și dezvoltarea economică. „Sunt încântat să recunosc că, în ciuda provocărilor, proiectul AdTrade a reușit să se adapteze și să livreze rezultate semnificative. Regatul Unit împreună cu Suedia și PNUD sprijină proiecte de AdTrade din iunie 2021, iar până la sfârșitul lui 2023 Regatul Unit va investi aproape un milion de lire sterline la proiect. Această investiție strategică are scopul de a ajuta antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului să-și sporească capacitățile de export, în special în UE și Marea Britanie, acestea sunt piețe de desfacere cu un potențial de creștere pentru exporturile moldovenești”, a susținut  ambasadorul.

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, a reiterat că anul 2022 a fost cu anumite probleme fără precedent care generează până acum diferite obstacole negative pentru regiune. Oamenii și-au pierdut veniturile, au fost întrerupte lanțurile de furnizare, vânzările au fost pierdute și toate aceste lucruri demonstrează necesitatea de a sprijini afacerile mici și mijlocii, grupurile vulnerabile pentru ca ei să aibă dezvoltare economică sustenabilă. Și în aceste timpuri dificile parteneriatele sunt foarte importante. „Apreciem foarte mult parteneriatul nostru excelent cu Ambasada Suediei, cu Biroul Politici de Reintegrare, cu care încercăm să atingem scopul nostru principal care este bunăstarea și condiții de viață mai bune pentru cetățenii din Moldova și îmbunătățirea cooperării pe ambele maluri ale râului.

Dumitru Parfentiev, managerul proiectului AdTrade, a spus că primele etape s-au desfășurat timp de patru ani, proiectul fiind inițiat în decembrie 2018. În acești ani a fost utilizat un buget de peste 3 milioane de dolari și au fost create 240 de locuri de muncă. Ca rezultat al activității de sporire a capacităților companiilor pe ambele maluri ale Nistrului, au crescut exporturile cu 8%, au fost încheiate contracte de cooperare cu 45 de companii din diferite țări. Asociațiile de afaceri au reușit să semneze și acordurile de distribuție cu mari companii din România și Olanda pentru produsele care provin din ambele maluri ale râului Nistru. O sută de persoane au fost instruite în domeniul inițierii afacerilor sociale. În premieră a fost creată o platformă de antreprenoriat social pe malul stâng al râului Nistru.

Managerul proiectului a spus că pentru a două etapă sunt prevăzute peste 4,5 milioane de dolari. Pe lângă activitățile care au fost realizate în prima etapă, apare și o activitate nouă -elaborarea cadrului normativ și instituțional îmbunătățit pentru comerțul între ambele maluri ale Nistrului și integrarea exportatorilor din stânga Nistrului în comerțul desfășurat de către agenți economici din dreapta Nistrului. Vor fi create asociații care împreună vor fi orientate spre export. Se planifică crearea a 200 de locuri de muncă, 70 de companii vor beneficia de asistență pentru certificare și promovarea exporturilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.