A fost lansat un portal dedicat proiectelor Primăriei Chișinău

A fost lansat un portal dedicat proiectelor și programelor desfășurate de Primăria municipiului Chișinău. Pe platforma proiecte.chisinau.md toți doritorii au posibilitatea să studieze cele peste 1000 de proiecte mari realizate de autoritatea publică locală Chișinău în perioada anilor 2020-2023, transmite IPN.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a afirmat că Primăria municipiului Chișinău este cea mai transparentă și eficientă instituție publică din țară. Peste o mie de proiecte mari importante au fost elaborate și implementate cu suportul fiecăruia din echipa Primăriei și făcute pentru locuitorii municipiului Chișinău, cum ar fi proiectele de management al deșeurilor, eficiență energetică, drumuri, crearea de noi grădinițe, școli, centre de tineret, centre de zi pentru copii. „Primăria acoperă toate domeniile de importanța vitală, are un portofoliu de peste 2 miliarde 500 de milioane de lei de fonduri atrase de la instituțiile financiare europene pentru realizarea proiectelor azi și acum. Și le realizează. Nu așteptăm să facem Europa acasă în 2025, facem Europa acasă astăzi. Chișinăul este capitala europeană astăziˮ, a spus Ion Ceban.

Primarul a menționat că cele mai puternice lovituri din punct de vedere economic și social cu care s-a confruntat Republica Moldova le-a primit, în primul rând, municipiul Chișinău. Este vorba inclusiv despre costuri crescute la resursele energetice. În Chișinău se află cea mai mare parte a instituțiilor publice, private, instituțiilor consumatoare de energie, fie că este gaz, electricitate sau energie termică. În pofida acestor probleme, la care se adaugă și blocajele autorității centrale, pe durata unui mandat au fost implementate mai multe proiecte decât în 30 de ani precedenți. Acum toate aceste eforturi pot fi monitorizate foarte clar pe platforma lansată. Pe portalul proiecte.chisinau.md sunt publicate peste 30 de documente de politici care sunt „pilonii de bază pentru dezvoltare a municipiului Chișinăuˮ.

Cele peste 1000 de proiecte prezentate de pe site sunt repartizate în opt categorii. Cele mai voluminoase, cu cele mai multe publicații, sunt: Infrastructura, Educația și domeniul Asistență medicală și socială. Fiecare publicație conține o descriere despre un anumit proiect, despre un eveniment, un serviciu public ori despre investiții în mai multe instituții din capitală. De asemenea, sunt prezentate informații despre costurile și alocațiile pentru fiecare proiect. Există proiecte finanțate din bugetul municipal dar și altele, realizate cu o contribuție din partea diferitor parteneri. Platforma se referă în mare parte la proiectele din orașul Chișinău dar include și informații despre proiectele Primăriei realizate în suburbii în categoria „Suburbii” de pe aceiași platformă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.