A fost lansat site-ul Strategiei naţionale privind acţiunile comunitare pentru susţinerea copiilor aflaţi în dificultate
Pagina web www.snac-md.org , destinată promovării Strategiei naţionale privind acţiunile comunitare pentru susţinerea copiilor aflaţi în dificultate pe anii 2007-2009 a fost lansată vineri, 18 ianuarie, la Chişinău.
Potrivit creatorului paginii web, consultantul în educaţie al Grupului de Nivel Înalt pentru Copii din Moldova, Graham Chandler, site-ul cuprinde o varietate de materiale în trei limbi (română, rusă şi engleză), conţine materiale multimedia (audio, video), link-uri cu alte pagini web utile. Site-ul este conceput în aşa fel încât să încurajeze interactivitatea şi să stimuleze interesul atât a copiilor şi profesorilor deja implicaţi în acţiunile comunitare, cât şi a celor care încă nu cunosc nimic despre aceste acţiuni, spune Graham Chandler.
Ministrul Educaţiei şi Tineretului, Victor Ţvircun a menţionat în cadrul ceremoniei de lansare că pagina web va da posibilitatea întregii societăţi să se alăture acţiunilor comunitare. O idee, oricât de nobilă ar fi, nu poate fi promovată fără conjugarea eforturilor întregii societăţi, a spus Victor Ţvircun.
Totodată, reprezentantul Grupului de Nivel Înalt pentru Copiii Europei, Muir John Potter, a remarcat că Moldova este singura ţară europeană unde în decursul a unui an a fost desfăşurat un proiect-pilot şi aprobată Strategia naţională privind acţiunile comunitare pentru susţinerea copiilor aflaţi în dificultate. Moldova este un caz unic şi prin faptul că web site-ul este elaborat în 3 limbi, model demn de urmat şi pentru alte ţări.
Strategia naţională privind acţiunile comunitare pentru susţinerea copiilor aflaţi în dificultate a fost adoptată în august 2007. Obiectivul general al Strategiei constă în dezvoltarea şi promovarea unui sistem naţional de acţiuni comunitare, care ar permite incluziunea socială a 20% din numărul copiilor aflaţi în dificultate.
Acţiunile comunitare sunt coordonate de către Grupul de Nivel Înalt pentru Copiii Moldovei, instituit în 2006 la iniţiativa premierului Vasile Tarlev şi a baronesei Emma Nicholson, membru al Parlamentului European. În ianuarie-aprilie 2007 a fost desfăşurat un proiect-pilot, cu participarea copiilor din 10 instituţii de tip rezidenţial şi 10 instituţii preuniversitare din republică.