A fost lansat programul de evenimente Spații Culturale Alternative 2023

Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova și Asociația Oberliht lansează programul de evenimente Spații Culturale Alternative 2023, care promovează organizațiile și inițiativele culturale independente din Moldova. Programul cuprinde peste 40 de activități culturale care se vor desfășura în cursul a două weekend-uri consecutive în Chișinău, Durlești și Trușeni, precum și în alte localități din Moldova. Agenda a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă organizate la IPN.

Diana Munteanu, curatorul programului Spații Culturale Alternative 2023, a precizat că evenimentele vor fi organizate în opt regiuni, ținându-se cont de contextul local. Programul va fi deschis de o masă rotundă care va pune în discuție descentralizarea vieții culturale. Aceasta va avea loc la Gara din Cahul. Va urma o serie de expoziții realizate cu suportul programului „Taxi Culturalˮ. Acesta este rezultatul unor rezidențe artistice ale artiștilor din Moldova care au plecat în regiuni prin programul „Taxi Culturalˮ și care vor expune lucrările realizate împreună cu comunitatea locală.

Programul din Chișinău vizează 12 spații, printre care și Casa Zemstvei. Spațiile în care se vor organiza evenimente sunt preponderent necomerciale, gestionate de artiști.  Joi, 29 iunie, se va organiza o masă rotundă la subiectul parteneriatelor public-civice ca o alternativă la parteneriatele public-private în sectorul cultural independent. „Tematic evenimentele vor avea trei direcții care sunt inițiate și de masa rotundă. Acesta va fi raportul dintre stat, cultură și piață, intervențiile în spațiul public. Cea din urmă va fi solidaritatea cu poporul ucrainean și artiștii ucraineni. Iar programul pe zile va avea diferite accente. În prima zi va fi deschiderea cu masă rotundă. Vineri vor fi puse accentele pe toate spațiile alternative din Chișinău. Sâmbăta va fi activitatea de la Casa Zemstvei, iar duminica accentul va fi pe programul din suburbiiˮ, a spus Diana Munteanu.

Vladimir Us, președintele Asociației Oberliht, a comunicat că organizatorii au obținut susținerea parțială din partea Ministerului Culturii, ceea ce arată că „ministerul este interesat de proiecte alternative celor depuse sistematic de Uniunea Artiștilor Plastici sau uniunile de creație care în toți acești ani au beneficiat de majoritatea finanțărilor din programele publice de statˮ. „Din perspectiva noastră, programul Spații Culturale Alternative rezolvă problema infrastructurii care este absolut necesară pentru a crea un acces mai larg pentru public la arta contemporană, ori ceea ce avem noi astăzi în termen de infrastructură sunt spații culturale gestionate de instituții de stat, în mare parte. Arta contemporană, cu discurs critic, arta care încearcă să creeze comunități și să între în dialog cu comunitățile locale, ea nu se regăsește în aceste instituții publice și în programele lor. Ceea ce propunem noi prin acest program este să lărgim accesul la arta contemporană pentru publicul largˮ, a declarat  președintele Asociației Oberliht.

Rusanda Curcă, directoarea Coaliției Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova, a menționat că Spații Culturale Alternative 2023 are ca scop de a face vizibile și cunoscute organizațiile și inițiativele culturale independente din Republica Moldova. „Proiectul Spații Culturale Alternative complementează campania de advocacy pe marginea parteneriatelor public-civice care militează pentru infrastructuri culturale accesibile pentru scena culturală independentă, dar și are scopul de a face cunoscută această scenă care este ignorată de structurile de stat și de gestionarii fondurilor publice pentru culturăˮ, a precizat Rusanda Curcă.

Evenimentele din acest an vor fi organizate între 22-25 iunie în localitățile Bălți, Cahul, Dubăsari, Gura Galbenei, Hârtop, Naslavcea, Puhăceni și Volintiri și între 29 iunie - 2 iulie  în Chișinău, Durlești și Trușeni.

Această conferință a fost organizată în cadrul celei de-a doua ediții a programului de evenimente SCA2023/Spații Culturale Alternative.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.