În Republica Moldova a fost lansat primului ghid de vinuri „Fine Wine Guide 2018. Acesta reprezintă o selecție non-ierarhică de 50 de vinuri moldovenești, sortate pe trei categorii de preț. De asemenea, sunt peste 20 de crame reprezentate în această selecție, cu vinuri seci, spumante, ice-wine, albe, roze, roșii, etc.
Selecția de vinuri a fost făcută de Andrei Cibotaru, autorul blogului FineWine.md și Victor Bunescu, fondatorul vincuvin.shop, în parteneriat cu experții de la Oficiul Național al Viei și Vinului, precum și cu un sommelier din străinătate, transmite IPN.
Prezent la evenimentul de lansare, ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat că Republica Moldova are un mare potențial la capitolul producerii vinurilor, inclusiv vinurilor de înaltă calitate. „Îmi doresc și muncim pentru ca vinurile din acest ghid și nu doar, să fie prezente în casele și pe rafturile din Moldova, dar și peste hotarele ei, acolo unde oamenii apreciază vinul de calitate”, a notat ministrul.
Andrei Cibotaru a menționat că ghidul reprezintă un îndrumar pentru consumatorii de vinuri, care vine să-i ajute să-și facă o selecție proprie și alegerea atunci când este în fața unui raft imens cu vinuri. Pentru fiecare vin, din cele 50, în ghid este dedicată o pagină cu o descriere. Este vorba despre împărțite pe trei categorii de preț – până la 125 de lei; între 125 și 225 de lei și vinuri care costă mai mult de 225 de lei – astfel încât fiecare consumator să-și poată găsi un vin pe buzunarul său. Cel mai ieftin vin inclus în acest ghid costă în jur de 60 de lei, însă altele ajung să coste și o mie de lei.
Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a declarat că acest ghid este un bun mijloc de comunicare, deoarece consumatorul nu are posibilitatea să deguste o gamă largă de vinuri și ghidul vine drept o călăuză în acest sens.
Diana Lazăr, director adjunct al Proiectului de Competitivitate din Moldova, a spus că acest ghid este un îndrumar pentru cunoscătorii de vinuri, dar și pentru cei care își doresc să devină buni cunoscători. „Ținem în mână un ghid care este o lucrare de calitate și care este plină de vinuri de calitate. Se vorbește despre oameni, care au un destin extraordinar, cei care apar aici în revistă și care produc aceste vinuri, cei care ne fac să ne simțim mândri de Moldova. mai mult ca atât aceste vinuri vin de pe meleaguri care merită să fie descoperite de către turiști”, a mai spus Diana Lazăr.
Ghidul 2018 a fost editat într-un tiraj de trei mii de exemplare în limba română, iar pentru publicul larg acesta va fi prezentat de Ziua Națională a Vinului, pe 6 și 7 octombrie în Piața Marii Adunări Naționale. Circa 500 de exemplare vor fi distribuite în România. De asemenea, acesta urmează să fie tradus și în limba engleză.