A fost lansat e-AEO, sistem care să faciliteze comunicarea mediului de afaceri cu vama

Programul Agent Economic Autorizat (AEO), care reprezintă agenții economici ce îndeplinesc în mod voluntar criteriile reglementate de legislația vamală și stabilesc o relație strânsă de cooperare cu autoritățile vamale, pentru a asigura siguranța și securitatea lanțului de aprovizionare, va fi gestionat exclusiv digital de Sistemul Informațional e-AEO. Sistemul a fost lansat astăzi în cadrul unui eveniment public, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Serviciului Vamal se arată că antreprenorii care îndeplinesc criteriile reglementate de legislația vamală au dreptul să beneficieze de simplificări și facilități vamale, obținând statutul de AEO. În acest context, sistemul informațional e-AEO vine să digitalizeze gestionarea statutului de AEO și să simplifice interacțiunea cu Serviciul Vamal.

Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Lidia Ababii, a menționat că necesitatea dezvoltării unui sistem informațional automatizat pentru gestionarea autorizației AEO a fost identificată pentru a valorifica conceptul AEO. Ea a mai spus că sistemul va aduce beneficii atât pentru agenții economici, cât și pentru funcționarii vamali, contribuind la îmbunătățirea calității serviciilor prestate mediului de afaceri, care reprezintă unul din pilonii de bază ai dezvoltării și avansării unui stat la standarde internaționale.

David Anderson, directorul Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova, a punctat că lansarea Sistemului Informațional „e-AEO” este o etapă importantă în eforturile de a stabili un parteneriat de încredere între Serviciul Vamal și sectorul privat. Acest sistem va reduce timpul, costurile și alte resurse implicate în procesul de autorizare AEO, fiind în același timp un sistem stabil, de încredere și transparent de gestionare a Programului de Agent Economic Autorizat (AEO).

Agenții economici din țară urmează a fi instruiți cu privire la aplicarea pentru Programul AEO și utilizarea SI e-AEO. În acest sens, șase ateliere de lucru vor fi organizare de către Serviciul Vamal în parteneriat cu Programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova, în regiunile țării, începând cu luna mai 2023.

Sistemul informațional e-AEO va fi funcțional din 1 septembrie 2023. La evenimentul de lansare au participat circa 150 de reprezentanți ai mediului de afaceri.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.