A fost lansat dialogul moldo-german privind politicile în agricultură

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în parteneriat cu Ministerul Federal German pentru Alimentație și Agricultură, lansează proiectul „Dialogul moldo-german privind politicile în agricultură (APD Moldova)ˮ. Este vorba despre un proiect de asistență tehnică de trei ani, finanțat de Guvernul Germaniei, care va sprijini MAIA și instituțiile de implementare a politicilor agricole în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Proiectul își desfășoară activitatea în sediul MAIA, funcționează ca un hub între cele două ministere și gestionează 27 de activități de informare cu privire la Politica Agricolă Comună a UE, standardele de siguranță alimentară, transmite IPN.

Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a comunicat că scopul acestui program este dezvoltarea Ministerului Agriculturii și capacităților lui. Potrivit ministrului, este unul dintre cei mai importanți pași pentru a forma un Minister al Agriculturii care corespunde tuturor cerințelor Uniunii Europene. Vladimir Bolea a spus că este în proces de finalizare reformarea Ministerului Agriculturii, partea germană a venit cu o organigramă nouă care urmează să fie analizată și care, posibil, va sta la bază formării unui nou Minister al Agriculturii care se va ocupa în mod direct de armonizarea legislativă și implementarea cerințelor din partea Uniunii Europene.

Ambasadoarea Republicii Federale Germania în Moldova, Margret Maria Uebber, a menționat că în ultimii ani sectorul agrar a suferit de șocuri externe, precum schimbări climatice care au condus la secetă, grindină și furtuni severe, repercusiuni ale războiului nelegitim al Rusiei asupra Ucrainei. În pofida provocărilor din afară și din interior, Republica Moldova a atins un progres notoriu în implementarea reformelor. Germania a susținut integrarea Republicii Moldova în UE atât la nivel politic, dar și prin implementarea proiectelor concrete, consolidând economia, promovând întreprinderile mici și mijlocii. Dialogul de politică în domeniul agriculturii, susținut de Guvernul Germaniei, ajută Republica Moldova în procesul de aderare și în negocierile care urmează. „În lunile ce urmează vom avea oportunitatea de a întări și de a avansa cooperarea noastră. Abia aștept să includem domeniul agriculturii ca sector important pentru țara noastră în această cooperare. Sunt încrezătoare că împreună putem să fim mai puternici, aducând Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, a menționat ambasadoarea.

Reprezentantul Ministerului Federal German pentru Alimentație și Agricultură, Dieter Goertz, a evidențiat activitățile suplimentare de sprijin din partea Germaniei pentru Republica Moldova. „Suntem gata să susținem Republica Moldova în faza dezvoltării sale, dialogul nostru este caracterizat prin flexibilitate, permițându-ne să asigurăm sprijin ajustat și în baza necesităților să reacționăm prompt”, a spus oficialul german.

Liderul de echipă al Proiectului APD Moldova, Hans Kordik, a spus că proiectul APD Moldova este o platformă ideală cu o compoziție logică a activităților care vor contribui la pregătirea sectorului agricol moldovenesc pentru integrarea în UE.

Acordul de Implementare a Proiectului APD Moldova a fost semnat între MAIA și GFA Consulting Group LTD (Agentul General al Ministerului Federal German pentru Alimentație și Agricultură pentru Programele de Cooperare Bilaterală) pe 6 octombrie 2023 și ulterior, în noiembrie 2023, APD Moldova și-a început activitatea.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.