A fost intenţia conducerii BNM să-şi dea demisia anume în legătură cu vizita FMI, expert

Expertul Institutului Economiei de Piaţă, Viorel Gârbu, consideră că, deşi societatea îşi dorea să fie anumite schimbări la BNM, demisia guvernatorului Dorin Drăguţanu şi a prim-viceguvernatorului Băncii Naţionale, Marin Moloşag, a fost mai degrabă neaşteptată. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, expertul a declarat că demisia conducerii de vârf a BNM va exercita un impact negativ decât pozitiv.

„Conducerea Băncii Naţionale era bine să-şi păstreze funcţiile până se finaliza negocierea unui memorandum cu Fondul Monetar Internaţional, fiindcă aici eu văd cel mai mare risc, să nu apară anumite tensiuni şi să nu apară anumite dispoziţii din partea acestei instituţii care să ducă la nefinalizarea acestui document, de care avem foarte multă nevoie pentru a ne continua cursul reformelor şi pentru a atrage asistenţa externă”, a notat Viorel Gârbu.

Expertul a menţionat că în perioada de 3 luni, timp în care Parlamentul urmează să  decidă, dacă acceptă cererea de demisie, mandatul actualului guvernator este unul deplin, cu exact aceleaşi funcţii pe care le-a exercitat şi până la momentul declarării demisiei. Dacă demisia nu se acceptă timp de 3 luni, guvernatorul este liber să plece, nu este obligat de lege să mai exercite funcţia de guvernator.

„Ne dăm seama că a fost intenţia conducerii BNM să-şi dea demisia anume în perioada aceasta. Nu înţeleg care a fost ideea să aleagă anume această dată. Am auzit explicaţia domnului Drăguţanu, precum că noul guvernator să-şi asume răspunderea pentru modul în care va activa instituţia şi faţă de, nu ştiu, conţinutul sau modul de implementare a acestui document semnat cu FMI. Din punctul meu de vedere, totuşi, a fost un lucru foarte nereuşit, era bine conducerea BNM să fie menţinută în perioada în care se află aici Misiunea FMI. Este o misiune foarte importantă, sunt negocieri extrem de importante, care necesită a fi duse până la capăt”, susţine expertul.

Întrebat ce va putea face practic un nou guvernator în plină criză financiar-bancară, mai ales că această funcţie este „juruită” politic, conform algoritmului politic, Viorel Gârbu a  declarat că noul guvernator poate să facă ordine şi acest lucru este aşteptat de la oricine ar veni să ocupe această funcţie. Potrivit lui, întrebarea e doar dacă autorităţile care vor numi un nou guvernator conştientizează gravitatea problemelor cu care se confruntă ţara.  Potrivit lui, nodul problemelor este în domeniul politic din Republica Moldova. În opinia sa, în cazul în care politicul va aborda cu toată seriozitatea problemele legate de sectorul bancar, inclusiv cele administrate de BNM şi va găsi o candidatură potrivită, succesul este asigurat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.