A fost inaugurată şcoala Centrului de Informare şi Documentare NATO din Moldova
Centrul de Informare şi Documentare (CID) NATO din Moldova a inaugurat cea de-a doua ediţie a şcolii „NATO în secolul XXI - Provocări, Tendinţe şi Perspective”. 35 de tineri din republică vor avea posibilitate să participe la numeroase dezbateri, jocuri de simulaare şi discuţii pe subiecte actuale din domeniu relaţiei Moldova-NATO, transmite Info-Prim Neo.
Şcoala NATO este destinată masteranzilor şi studenţilor. Timp de 8 luni, participanţii vor avea posibilitatea de a se întâlni cu oficiali şi experţi în domeniu şi vor examina complexul de provocări cu care se confruntă comunitatea transatlantică şi partenerii săi la începutul secolului XXI.
Vitalie Grosu, director interimar CID NATO menţionează că iniţiativa de inaugurare a şcolii are tendinţa de a se transforma într-o tradiţie anuală, care marchează începutul unui ciclu de seminare, dezbateri, lecţii publice vizavi de temele referitoare la politica de securitate a NATO, problemele securităţii internaţionale şi reforma sectorului de securitate a R. Moldova.
Potrivit lui, scopul principal al şcolii este de a contribui la formarea opiniilor celor care beneficiază de această şcoală vizavi de problemele ce ţin de securitatea naţională a R. Moldova, de statutul NATO în calitate de garant al păcii şi stabilităţii şi securităţii internaţionale.
„Sunt convins că numai buna cunoaştere şi înţelegere a tematicii NATO, a politicii de securitate şi a strategiilor pe care le elaborează organizaţia va crea condiţii pentru crearea unui parteneriat durabil în interiorul societăţii R. Moldova, de asemenea a unui parteneriat durabil între instituţiile de stat ale R. Moldova”, spune Vitalie Grosu.
El a specificat că în condiţiile globalizării, când ameninţările în adresa securităţii constituie o provocare nu numai la adresa statelor, dar şi a umanităţii în general, trebuie de luat în considerare că prin cooperarea internaţională se constituie acele mijloace care oferă oportunităţi pentru rezolvarea problemelor de securitate.
Alexandru Popa, student la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Relaţii Internaţionale, unul din discipolii, consideră că NATO nu trebuie să fie văzută ca o ameninţare pentru R. Moldova, ci pe o oportunitate de cooperare la nivel politic care este una necesară. „Ar trebui să atragem atenţia cetăţenilor că nu este neapărat să vedem această cooperare prin prisma militară şi prin lucruri negative”, spune Alexandru.