Centrul pentru Reformă în Sistemul Judecătoresc (CRSJ) a fost inaugurat miercuri, 20 mai, la Institutul Naţional al Justiţiei, la iniţiativa unui grup de judecători care vor promova şi contribui activ la reformarea sistemului judecătoresc, transmite IPN.
Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, a declarat că acest centru este important pentru sistemul judecătoresc, pentru impulsionarea implementării reformelor. În cadrul evenimentului, participanţii au avut posibilitatea şi să cunoască mai îndeaproape care sunt mecanismele de accelerare a reformei, menţionându-se necesitatea implicării societăţii civile prin lansarea dezbaterilor publice pe marginea propunerilor privind modificarea unor acte legislative ce vizează activitatea sistemului judecătoresc.
Aneil Singh, şef de operaţiuni din cadrul Delegaţiei UE la Chişinău, a declarat că, începând cu 2011, Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat mai multe angajamente faţă de sistemul judecătoresc, iar UE a venit cu eforturi semnificative sub formă de fonduri, timp, iar tot acest sprijin a fost propulsat de ideea că o societate democratică depinde supremaţia legii. Singh a mai spus că, din punct de vedere cantitativ, au fost aprobate foarte mult legi, însă procesul de implementare este foarte lent.
Preşedintele Asociaţiei Juriştilor pentru Drepturile Omului, Vitalie Nagacevschi, a declarat că acest centru trebuie să devină o platformă propice pentru discutarea şi promovarea tuturor reformelor, dar şi pentru a analiza anumite propuneri. „Împreună, folosind această platformă, şi aici mă refer la autorităţi, corpul judecătoresc, societatea civilă, vom obţine rezultate benefice pentru promovarea reformei judecătoreşti”, a notat Vitalie Nagacevschi.
Centrul pentru Reformă în Sistemul Judecătoresc este susţinut de către Curtea Supremă de Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, având suportul tehnic al Proiectului Uniunii Europene „ATRECO – Sporirea Eficienţei, responsabilităţii şi transparenţei în cadrul instanţelor de judecată din Moldova”.