Partidul Democrat a plasat pe pagina sa oficială Acordul de constituire şi activitate a Coaliţiei Pro Europene (CPE). Deşi anterior s-a spus că acordul va fi făcut public împreună cu anexele sale, în care este stipulat cui şi ce funcţie îi revine, acest lucru nu s-a făcut, transmite IPN.
Potrivit acordului, negociatorii au convenit consecutivitatea voturilor din Parlament la 30 mai. Mai întâi urma să fie ales democratul Igor Corman în funcţia de preşedinte al Parlamentului, după care urma acordarea votului de încredere Guvernului în frunte cu liberal-democratul Iurie Leancă, după aceasta se alegeau vicepreşedinţii Parlamentului şi preşedinţii a două comisii permanente.
În acord este prevăzut că noua coaliţie de guvernare are o adunare generală formată din toţi deputaţii şi miniştrii coaliţiei. Aceasta se întruneşte la cerere, dar nu mai rar de o dată în semestru. Reuniunea liderilor CPE este un alt organ de activitatea şi se întruneşte săptămânal pentru a coordona subiectele de pe agenda guvernării.
Alte două organe de conducere ale CPE este Consiliul Coaliţiei şi Consiliul parlamentar. Primul este format din cel mult 4 reprezentanţi ai fiecărei părţi semnatare, urmând să se întrunească ori de câte ori va fi nevoie şi nu mai rar de o dată la 2 săptămâni. Consiliul parlamentar este format din deputaţi reprezentaţi ai părţilor semnatare şi urmează să stabilească agenda legislativă a coaliţiei. Acordul mai prevede şi existenţa Prezidiului al Guvernului, care va preceda şedinţele executivului şi va decide ordinea de zi a acestuia. Secretariatul CPE care are funcţii tehnice.
Acordul a fixat câteva priorităţi ale guvernării, cea primordială fiind integrarea europeană. Printre priorităţi se regăseşte şi reintegrarea ţării, echilibrarea relaţiilor externe, dezvoltarea economică bazată pe investiţii şi asigurarea unei dezvoltări regionale echilibrate.
Părţile semnatare au hotărât instituirea Corpului de control al prim-ministrului, cu funcţii de verificare cum se execută deciziile Guvernului. De asemenea, s-a hotărât instituirea Agenţiei veniturilor publice, subordonată executivului, care va uni Serviciul Vamal şi Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.
Semnatarii Acordului şi-au luat angajamentul să renunţe la atacuri politice reciproce care pot duce la destabilizarea situaţiei din ţară. De asemenea, se obligă să nu blocheze luarea deciziilor în cadrul CPE. Membrii coaliţiei nu vor iniţia şi nu vor accepta trecerea membrilor acestora de la o parte semnatară la alta. De asemenea, există înţelegerea să nu voteze pentru proiectele propuse de opoziţie decât dacă acestea vor avea o valoare importantă pentru societate.
Pentru a îmbunătăţi relaţiile şi a consolida încrederea între membrii CPE semnatarii şi-au luat angajamentele să elaboreze un proiect de lege cu privire la coaliţia de guvernare pe care să-l propună spre votare cel târziu la 21 de zile de la intrarea în vigoare a acordului, la data semnării, 30 mai.