A fost dat startul emisiunii de dezbateri: „Eu vreau sa fiu primar”. Primii trei candidați și-au prezentat prioritățile

Crearea Întreprinderii Municipale „Parcare Chișinău”, care să dezvolte și să încaseze bani din parcări, crearea locurilor de muncă și extinderea rețelei de instituții de învățământ școlare și preșcolare. Sunt prioritățile candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Dragoș Galbur, Ion Ștefăniță și Oleg Burlacu și au fost prezentate în cadrul primei runde de dezbateri electorale organizate de ProTV Chișinău. Fiecare dintre cei trei candidați se arată convins că merită funcția de edil al Chișinăului, are echipa și experiența necesară pentru a soluționa problemele cu care se confruntă orașul, notează IPN.

Candidatul Partidului Național Moldovenesc la funcția de primar al Chișinăului spune că este o persoană integră și nu reprezintă entități politice conduse de persoane compromise, certate cu legea. Dragoș Galbur spune că ajungând la șefia Chișinăului va miza pe sprijin financiar oferit din partea Uniunii Europene și României.

„Sunt unul dintre cei mai tineri candidați la funcția de primar general al Chișinăului. Cu siguranță, am mult mai multă energie, aduc cu mine și inovația, pentru că vin din străinătate. Am fost în ultimii ani parte a diasporei, vreau să replic aici, în Chișinău, lucrurile frumoase pe care le-am văzut în Londra, Dublin, dar și România, acolo unde am lucrat. Nu reprezint un partid politic condus de persoane condamnate penal, care au prejudiciat bugetele naționale. Noi, în calitate de țară candidată la aderare mizăm foarte mult pe fondurile europene și pe fondurile care vin din România. Întrebare retorică: dacă ați fi Uniunea Europeană și ar veni Chișinăul cu solicitare de fonduri, n-ați verifica cine-i primarul care cere fonduri, ce partid reprezintă? De aceea, este important să alegem primari integri”, a spus candidatul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur.

Candidatul partidului „Mișcarea Respect Moldova” spune că are soluții pentru a fluidiza traficul din oraș și a rezolva problema parcărilor neregulamentare. Ion Ștefăniță spune că este necesară crearea unei întreprinderi aflate în gestiunea Primăriei care să se ocupe de amenajarea parcărilor contra plată.

„Pentru a fluidiza traficul este nevoie de a gestiona nodurile de transport. E vorba de crearea trecerilor subterane. Asta ar fluidiza și zona Gării de Nord și Calea Ieșilor și în alte spații urbane unde se creează ambuteiaje. Pentru a soluționa problema parcărilor pentru cele 350 de mii de unități de transport pe care le avem în Chișinău, am avea nevoie de o suprafață similară cu suprafața a 60 de stadioane republicane. Eu le văd aceste spații în interiorul curților urbane în spațiul subteran. În plus, în zonele industriale pot fi amenajate locuri de parcare. Propunem crearea Întreprinderii Municipale „Parcare Chișinău”, ca Primăria să dezvoltate și să încaseze banii din această infrastructură urbană. Dacă Primăria nu va avea bani, așa cum se întâmplă de multe ori, va fi creat un parteneriat public-privat ca antreprenorii privați să dezvolte acest business”, a spus candidatul Partidului „Mișcarea Respect Moldova”, Ion Ștefăniță.

Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova spune că are experiența necesară pentru a conduce Primăria municipiului Chișinău. În perioada 2022-2023 Oleg Burlacu a fost viceprimarul Primăriei Sectorului 5 București.

„Din 27 de candidați doar doi candidați am făcut administrație publică locală în mod efectiv, în executiv. Când candidezi la cea mai înaltă treaptă a unui oraș este important să vină un profesionist, care să poată începe munca a doua zi, nu să învețe patru ani cum merg lucrurile în administrație publică locală. Pentru tineri propunem crearea programului locuințelor sociale, ca tinerii să nu fie nevoiți să plece din țară. Propunem crearea locurilor de muncă și crearea condițiilor decente pentru învățământ preșcolar, gimnazial”, a spus candidatul Partidului Liberal Democrat, Oleg Burlacu.

Dezbaterile sunt realizate de postul de televiziune ProTv Chișinău, în parteneriat cu Asociația Promo-LEX, Asociația „Centrul de Investigații Jurnalistice”, publicația online independentă „NewsMaker”, Asociația „Primăria Mea”, Agenția de presă IPN și Portalul „Privesc.eu”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.