Obiectivele pe termen mediu şi lung în vederea dezvoltării educaţiei, precum şi direcţiile prioritare de dezvoltare a sistemului de învăţământ în perspectiva integrării europene sunt expuse în Strategia de Dezvoltare a Educaţiei „Educaţia 2020”, aprobată de către Guvern la 8 octombrie.
Strategia este structurată pe trei piloni: acces, relevanţă şi calitate. Pentru fiecare componentă este prezentată viziunea strategică şi sunt descrise acţiunile prioritare, mecanismele de finanţare şi costurile aferente.
Prin alt proiect aprobat de către Guvern, sunt revăzute normative privind finanţarea instituţiilor de învăţământ primar şi secundar general, în bază de cost standard per elev. Suplimentar, au fost aprobate regulamentele privind repartizarea şi utilizarea mijloacelor financiare din componenta raională şi fondul pentru educaţie inclusivă.
Un alt document prevede instituirea Inspectoratului Şcolar Naţional, conform Codului Educaţiei. Inspectoratul va promova un sistem de autoevaluare şi evaluare externă complexă a instituţiilor de învăţământ, contribuind astfel la creşterea nivelului de calitate în sistemul educaţional.
Completări au fost aprobate şi în Hotărârea cu privire la alimentaţia elevilor. Astfel, Ministerul Educaţiei şi autorităţile locale vor asigura alimentarea gratuită a elevilor din clasele a I-IV-a din toate instituţiile de învăţământ publice şi private, precum şi a elevilor din clasele a V-XII-a din instituţiile de învăţământ din raioanele de est ale Republicii Moldova, subordonate Ministerului Educaţiei, şi din instituţiile de învăţământ din raioanele Dubăsari, Căuşeni şi Anenii Noi, amplasate în Zona de Securitate.
În aceeaşi şedinţă, a fost aprobat Regulamentul cu privire la transportarea elevilor. Unităţile de transport vor fi dotate cu dispozitive de înregistrare video şi sisteme GPS, precum şi cu un set de semne de identificare a vehiculului.