A demarat procesul de elaborare a unei noi strategii de dezvoltare a pieței financiare nebancare

Comisia Națională a Pieței Financiare a început să lucreze asupra unei noi strategii de dezvoltare a pieței financiare nebancare, transmite IPN cu referire la vicepreşedintele CNPF. Nina Dosca.

„Strategia în vigoare, aprobată prin lege şi prevăzută pentru anii 2011-2014, expiră şi avem nevoie de un nou document pe patru-cinci ani, care ar reflecta schimbările ce au intervenit între timp în economie şi tendințele pe această pe această piață”, a specificat ea.

Nina Dosca a spus că pe segmentul de piață a valorilor mobiliare, pe care îl coordonează, se prefigurează un mare volum de muncă în cea ce priveşte  elaborarea cadrului normativ subordonat Legii privind piața de capital, ajustarea acestuia la prevederile a celor 10 directive europene, care necesită a fi preluate. „Există potențiali doritori de a obține chiar din luna septembrie licență pentru activitate pe piața de capital, pe un termen nelimitat, precum prevede Legea privind piața de capital. De aceea, în primul rând, ne-am axat pe elaborarea actului normativ ce se referă la licențierea participanților profesionişti la piața valorilor imobiliare, ca ei să aibă timp suficient pentru a pregăti setul de documente, ce urmează a fi prezentate în vederea obținerii licenței. De asemenea, urmează să definitivăm regulamentul ce se referă la servicii şi activități. Deja a fost înregistrat un act normativ privind fondul de garantare a sau de compensare a investitorilor, care vor fi clienți ai participanților profesionişti la piața de capital”, a precizat ea.

Vicepreşedintele CNPF a mai adăugat că în paralel se depun eforturi pentru preluarea celor mai bune practici europene de activitate pe piața de capital, astfel ca participanții profesionişti ai acesteia să se simtă comod şi respectarea prevederilor legii să nu fie pentru ei o povară , dar să stimuleze o activitate eficientă

Potrivit datelor CNPF, anul trecut şi-au desfăşurat activitate 2362 participanţi profesionişti pe piaţa financiară nebancară.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.