Avocații procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, susțin că ceea ce i se întâmplă astăzi iese în afara oricăror limite de legalitate și constituie un caz de abuz și sfidare a legii, pe care Republica Moldova, probabil, îl întâlnește pentru prima dată. Apărătorii afirmă că a avut loc o preluare a funcției de procuror general prin metode ilegale. Și aici, potrivit avocaților, este vorba despre modul prin care a fost adoptată decizia CSP de desemnare a procurorului de caz, modul în care a fost pornită cauza penală în decurs de două ore, cu înaintarea unor învinuiri absurde bazate pe informații din presă.
Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Victor Munteanu a declarat că, după adoptarea, de către Parlament, a Declarației cu privire la statul capturat, era convins că astfel de vremuri nu vor mai fi. În primul său discurs în calitate de procuror general, Alexandr Stoianoglo a transmis un mesaj tranșant, și anume că Procuratura se va ghida exclusiv de principiul respectării drepturilor omului și de principiul legalității. Nu va fi instrumentalizată pentru satisfacerea unor interese. Avocatul Victor Munteanu spune că a sesizat schimbări – au încetat presiunile, a încetat practica de pornire a dosarelor la comandă, a încetat reținerea și arestarea la comandă.
Ceea ce se întâmplă astăzi cu Alexandr Stoianoglo reprezintă o infracțiune clară, iar întreaga societate trebuie să înțeleagă că toate acestea s-au făcut cu un singur scop – de a-l discredita și de a-l umili public pe Alexandr Stoianoglo, precum și de a prelua funcția de procuror general, afirmă apărătorul.
Potrivit avocatului, învinuirile aduse procurorului general sunt absurde. Primul episod care îi este încriminat ține de faptul că în anul 2011, fiind președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, a semnat și a înaintat în plenul Parlamentului un proiect de lege cu propuneri de modificări de legislație, pe care procurorul de caz îl califică temei de derulare așa-zisului dosar „Laundromat” (Spălătorie). Or, în cei 30 de ani de independență, niciun deputat nu a fost persecutat penal pentru votul său exprimat în plen după dezbateri publice. Mai mult, potrivit Constituției, un deputat nu poate fi tras la răspundere pentru votul său, a notat Victor Munteanu.
În al doilea episod imputat, se pretinde că soția lui Stoianoglo a devenit, în ianuarie 2021, beneficiară a două companii din Ucraina. Victor Munteanu susține că „este o făcătură crasă și primitivă, exclusiv cu scopul de a-l discredita, dar și pentru a face presiune ca procurorul general să demisioneze”.
Apărătorul a mai spus că declarațiile pretinsului denunțător, deputatul Lilian Carp, se bazează doar pe articol din presă, iar toate probele anexate pentru aplicarea arestului, la fel, sunt din presă.
Încă un avocat al lui Stoianoglo, Vasile Gafton, a precizat că au fost pornite patru cauze penale, care au fost conexate într-o singură procedură. În ziua în care a fost emisă hotărârea CSP cu privire la desemnarea procurorului de caz, Alexandr Stoianoglo a contestat decizia în procedură de contencios administrativ la Curtea de Apel Chișinău. „Prin efectul legii, odată cu depunerea cererii de chemare în judecată și solicitarea suspendării, acea hotărâre a CSP a fost suspendată. Și toate acțiunile pe care le-a efectuat procurorul de caz sunt ilegale – pornirea cauzelor penale, reținerea și alte acțiuni de urmărire penală. Noi am depus o plângere în acest sens”, a menționat apărătorul. Astăzi urmează a fi depusă o plângere repetată, întrucât Alexandr Stoianoglo este deținut ilegal în arest la domiciliu, susține avocatul. „Sper că procurorul general interimar, actuala conducerea a Procuraturii Generale, procurorul de caz, vor citi atent plângerea noastră depusă astăzi în mod repetat și vor înceta această cauză penală, care este ilegală”, a mai spus Vasile Gafton.