90% din populaţia din UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia consumă doar producţie mediatică rusească, sondaj

Peste 90% din populaţia UTA Găgăuzia şi din raionul Taraclia consumă producţie mediatică exclusiv în limba rusă. Mass-media rusească se bucură de un nivel foarte înalt de încredere, pe când producţia mediatică europeană, românească sau ucraineană este privită cu neîncredere. Acestea sunt câteva dintre rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul de Politici Publice. Cercetarea arată că pe lângă factorul lingvistic, aceste realităţi sunt determinate şi de atractivitatea scăzută a content-ului mediatic autohton, comparativ cu cel din Rusia, transmite IPN.

Totodată, sondajul arată că, în viziunea respondenţilor, viitorul statului Republica Moldova este incert. Previziunile dominate sunt că fie Republica Moldova va deveni parte componentă a Federaţiei Ruse – de această părere sunt 34% dintre respondenţi, fie că îşi va păstra independenţa însă în calitate de federaţie, cu Găgăuzia şi Transnistria ca şi componente a acesteia – această opinie este împărtăşită de 32% dintre intervievaţi. 19% văd viitorul ţării în calitate de stat independent unitar.

Potrivit sondajului, 33% dintre respondenţi susţin teza precum că Republica Moldova este un stat captiv. Totodată, 76% dintre cei intervievaţi susţin mişcările protestatare desfăşurate în centrul capitalei în toamna anului 2015.

Sondajul arată că doar două ţări, Federaţia Rusă şi Turcia, se bucură de atitudini preponderent pozitive ale locuitorilor UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia. „Atitudini pozitive faţă de Federaţia Rusă au declarat 95% respondenţi, faţă de Turcia 70%, respectiv. Un nivel mediu al indicatorului este înregistrat faţă de Ucraina. În cazul celorlalte ţări şi organisme internaţionale (România, OSCE, UE, SUA, NATO) ponderea celor cu atitudini negative este mai mult decât dublă faţă de ponderea respondenţilor cu atitudini pozitive”, se spune în sondaj.

Totodată, sondajul arată că locutorii acestei regiuni văd viitorul ţării în cadrul unor uniuni interstatale din est, în cadrul spaţiului fostei USSR. Două treimi din respondenţi şi-ar dori ca pe viitor Republica Moldova să facă parte din Uniunea Euroasiatică, alţii 12,7% şi-ar dori ca Moldova să facă parte dintr-o uniune nouă a fostelor republici ale USSR. „Opţiunea integrării în Uniunea Europeană sau cea actuală, de stat neîncadrat în niciuna din uniunile listate, nu se bucură de popularitate”, spune sondajul.

La evenimentul de prezentare a datelor sondajului au participat başkanul Găgăuziei Irina Vlah şi ambasadoarea Regatului ţărilor de Jos în România şi Republica Moldova, Stella Ronner-Grubacic. Ambasadoarea a afirmat că Uniunea Europeană este în primul rând o uniune a respectului pentru diversitate, iar sondajul, care relevă realităţile şi necesităţile populaţiei din autonomia găgăuză şi raionul Taraclia, este un instrument util pentru formularea de politici ce ar aduce beneficii atât autonomiei găgăuze, cât şi întregii societăţi a Republicii Moldova.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 701 persoane cu vârsta de 18 ani şi mai mult. Datele au fost colectate în perioada 21 noiembrie – 2 decembrie 2015. Marja maximă de eroare a studiului este 3,7%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.