82% dintre persoane sunt de acord să poarte măști în spațiile publice închise, studiu

82% dintre persoane sunt de acord să poarte mască în spațiile publice închise, în transport și magazine, iar 73% spun că vor continua să respecte măsurile de protecție chiar și atunci când acestea nu vor mai fi obligatorii. O arată cel de-al doilea studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova, prezentat astăzi, 2 octombrie, de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, transmite IPN.

38% din respondenți consideră că s-ar putea infecta și ar fi grav, pe când 28% nu cred în gravitatea noului tip de coronavirus. 70% din respondenți spun că se informează despre virus des. 80% susțin că le este ușor să înțeleagă și să urmeze informațiile privind infecția COVID-19, însă, pe de altă parte, unul din trei respondenți spune că îi este dificil să aprecieze dacă informațiile transmise de mass-media sunt de încredere. 59% chiar consideră că se exagerează în relatările despre noul coronavirus.

Sondajul mai arată că 83% dintre respondenți sunt îngrijorați de faptul că pandemia va avea consecințe economice pentru ei în viitor. Pentru 47% situația financiară s-a înrăutățit în ultimele trei luni, în timp ce pentru 49% situația e neschimbată.

Al doilea studiuarată o descreștere a comportamentelor nesănătoase la populație: doar 13% spun că au făcut mai puțin sport ca de obicei, comparativ cu 34% în iulie. 5% au mâncat mai multă mâncare nesănătoasă (17% în iulie) și 2% au băut mai mult alcool (8% în iulie).

Deschiderea față de un vaccin, dacă ar fi disponibil, nu s-a schimbat de la primul sondaj,  31% dintre respondenți sunt gata să-l accepte. Sunt câțiva factori care ar favorizarea acceptarea vaccinului, și anume: dacă vaccinul este utilizat de mai mult timp, fără efecte secundare grave; dacă vaccinul este utilizat și în alte țări; dacă este la recomandarea medicului de familie.

Cel de-al doilea studiu  a fost efectuat în perioada 14-21 august, pe un eșantion de 1009 persoane din 343 de localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene), eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.