8 mii de persoane din nordul ţării au comunicat despre beneficiile apropierii de UE

Centrul de informare şi susţinere a tinerilor economişti „Certitudine” din oraşul Bălţi a comunicat cu 8 mii de persoane pe tematică europeană. Directorul executiv al centrului, Eugeniu Graur, a declarat pentru IPN că proiectul va dura până în luna octombrie, iar scopul acestuia este de a informa tinerii despre beneficiile integrării europene.

Proiectul prevede mai multe metode de informare – concurs săptămânal pe facebook unde se pune câte o întrebare, iar oamenii sunt puşi astfel să cerceteze ca să afle răspunsul. Participanţii pot câştiga carduri de memorie, steguleţe, calendare, toate cu informaţie despre UE. Concursul a fost lansat recent pe pagina de facebook a proiectului „Solidaritate pentru Uniunea Europeană” şi cu fiecare întrebare pusă numărul participanţilor creşte. Eugeniu Graur a menţionat că deja a fost depăşit numărul de 280 de participanţi la concurs.

„Avem şi o campanie „Door to door”, în cadrul căreia mergem din uşă în uşă, pe la staţii, iar voluntarii noştri distribuie materiale informaţionale, broşuri despre Acordul de Asociere cu UE, calendare şi alte materiale. Mergem prin Bălţi, dar şi prin satele din apropiere şi din alte raioane, precum Râşcani, Făleşti şi Teleneşti. Ne-am convins că oamenii care nu interacţionează cu tematica UE nu prea cunosc multe despre integrarea europeană. Am tipărit calendare despre beneficiile economice, infografice despre ajutoarele oferite de UE Moldovei, am utilizat o metodă mai pe înţelesul oamenilor. Reacţiile oamenilor sunt diferite, sunt din cei care înţeleg beneficiile, dar sunt şi din cei cu opinii contradictorii”, a comunicat Eugeniu Graur.

Centrul de informare şi susţinere a tinerilor economişti „Certitudine” mai informează tinerii despre Programul Erasmus plus, lansat de UE. „Avem şi prezentări de film prin licee, la universitate, prin căminele studenţeşti, filmuleţe educative despre structura UE, politici şi economie. Avem şi filmuleţe pentru copii şi ne pregătim să organizăm vizionarea în câteva şcoli”, a specificat directorul.

Eugeniu Graur a adăugat că centrul organizează acţiuni pentru circa 30 de localităţi rurale din nordul ţării. „Lucrăm cu tineri şi am observat că foarte puţini dintre ei cunosc despre UE şi despre beneficiile integrării europene. Am avut proiecte susţinute din exterior, am avut plecări peste hotare, am cunoscut ce înseamnă UE şi am decis să împărtăşim această experienţă cu publicul larg. În primăvară planificăm să organizăm o conferinţă pentru studenţi şi vrem să facem şi un velomaraton cu tematica integrării europene prin mai multe localităţi”, a comunicat Eugeniu Graur.

Acţiunile Centrului Certitudine se desfăşoară în cadrul proiectului „Solidaritate pentru Uniunea Europeană”, care face parte din campania apolitică de informare „EUROPA PENTRU TINE”. Proiectul este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova, implementat de FHI 360.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.