78 de producătoare agricole își sporesc eficiența energetică a afacerilor cu sprijinul Elveției, Japoniei și al PNUD

78 de femei care practică activități economice agricole din 16 raioane vor primi echipamente și servicii în valoare de aproximativ 650 de mii de dolari din partea Elveției, Japoniei și al PNUD, transmite IPN. Ajutorul vine să consolideze capacitățile antreprenoarelor în domeniul practicilor agricole sustenabile și eficienței energetice integrate, se arată într-un comunicat de presă remis de PNUD.

Potrivit lui Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova, femeile sunt coloana vertebrală a economiilor rurale. Interesul lor de a adopta tehnologii care produc energie curată aduce beneficii gospodăriilor lor, dar și inspiră și o comunitate mai largă spre consolidarea rezilienței.

Suportul oferit constă în instalarea panourilor fotovoltaice, a pompelor de căldură, a cazanelor pe biomasă, a colectoarelor solare, adoptarea diverselor măsuri de eficiență energetică în cadrul depozitelor și a încăperilor utilizate în procesul de producere. Va fi susținută procurarea echipamentelor eficiente energetic și în derularea altor acțiuni care contribuie la creșterea autonomiei energetice a întreprinderilor conduse de femei.

Yoichiro Yamada, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, susține că, deși femeile au fost implicate dintotdeauna în activități agricole, nu întotdeauna li s-au oferit sprijinul și autonomia pentru a le transforma în afaceri. Vremurile s-au schimbat și acum, mai mult ca niciodată, trebuie să sprijinite producătoarele agricole așa ca să existe siguranța că au un rol esențial în agricultură și la securitatea alimentară globală.

Din resursele oferite de Guvernul Japoniei, 32 de femei sunt ajutate să-și sporească reziliența energetică a afacerilor: 22 de producătoare agricole casnice vor primi tehnologii și echipamente eficiente energetic în valoare de până la 5 000 de dolari americani, iar 10 producătoare agricole mici și mijlocii – în valoare de 10 000 de dolari fiecare.

Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare finanțează 46 din totalul de 78 de propuneri de proiecte. 30 dintre acestea, cu valoare de până la 6 000 de dolari americani, au fost depuse de femeile care practică activitatea agricolă la nivel de gospodărie casnică, iar 16 propuneri, în sumă de până la 18 000 de dolari fiecare, de către proprietarele de întreprinderi agricole mici și mijlocii.

Olivier Bürki, director adjunct al Biroului de Cooperare Elvețiană în Republica Moldova, a spus că inițiativa comună a Biroului de Cooperare Elvețiană și PNUD integrează soluții în diverse activități agricole, cum ar fi cultivarea legumelor și a fructelor, creșterea animalelor, livezilor și multe altele. Acest sprijin vizează redresarea socio-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică pentru întreprinderile conduse de femei din zonele rurale.

Beneficiarele au fost selectate de PNUD prin competiție deschisă. Ele practică activități economice agricole la nivel de gospodărie casnică, gestionează gospodării țărănești, întreprinderi individuale, SRL-uri și asociații de întreprinzători din raioanele Telenești, Ungheni, Șoldănești, Hâncești, Sângerei, Briceni, Orhei, Strășeni, Criuleni, Dubăsari, Florești, Rezina, Cantemir, Căușeni, Cahul, Taraclia. Contribuția proprie obligatorie reprezintă 20 la sută din suma solicitată în propunerea de proiect.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.