77% din restanţele agenţilor economici la BPN sunt recuperabile, raport de audit
Restanţele agenţilor economici la bugetul public naţional (BPN) constituiau către 1 ianuarie 2011 − 1,14 mlrd de lei. Pe parcursul anului 2010 acestea au crescut cu 95 mln lei sau cu 8,3%. Doar 77% din aceste restanţe sunt recuperabile, se menţionează în Raportul auditului veniturilor administrate de către Serviciul Fiscal de Stat (SFS) în perioada anului 2010, prezentat de Curtea de Conturi, transmite Info Prim Neo.
Auditul a arătat că SFS nu asigură realizarea de către toate subdiviziunile sale teritoriale a angajamentelor asumate la bugetul de stat, inclusiv în 2010 nu au fost realizate angajamentele stabilite faţă de Inspectoratul Fiscal de Stat al municipiului Chişinău cu 29 mln lei şi faţă de IFS din UTA Găgăuză cu 5,6 mln lei.
Curtea de Conturi a evidenţiat neregularităţi şi la formarea veniturilor bugetare din aplicarea TVA. Pe parcursul anului analizat au fost depistate 63 de firme-fantomă, dintre care 48 au fost anterior înregistrate drept plătitoare de TVA. Prejudiciul adus se estimează la 261 mln lei. Nu au fost excluse din practică nici facturile fiscale false, cu data anterioară primirii acestora de la fisc. De asemenea, în stocurile a 19 firme au fost găsite 343 de facturi neutilizate, fapt ce generează riscul unor evaziuni fiscale.
Curtea de Conturi a mai constatat şi faptul că procedurile de monitorizare de către SFS a tranzacţiilor comerciale de import şi a lanţului valoric în comerţul interior nu au fost la nivelul cuvenit, riscurile de evaziune fiscală ce rezultă din acestea rămân în continuare foarte mari.
Nicolae Platon şeful IFPS, a explicat datoriile în creştere ale agenţilor economici faţă de BPN prin faptul că mulţi din ei cred că va fi o nouă amnistie fiscală. Un alt motiv ar fi că datoriile sunt acumulate, în bună parte, de către întreprinderile municipale, care prestează servicii vitale populaţiei. „Aplicarea procedurilor prevăzute de legislaţie de către inspectoratele fiscale teritoriale faţă de asemenea agenţi economici datornici ar însemna să lăsăm oamenii fără apă, fără încălzire şi fără alte servicii strict necesare. Este o problemă a economiei naţionale, nu doar a fiscului ”, a declarat Nicolae Platon.
Şeful IFPS a mai spus că au fost înaintate mai multe modificări şi completări în legislaţie prin care SFS ar avea mai multe împuterniciri în gestionarea datoriilor contribuabililor.
Valeriu Chiţan, membru al Plenului Curţii de Conturi, a menţionat că instituţia va formula mai multe recomandări, inclusiv pentru Guvern şi Parlament, de modificare şi completare a Codului Fiscal, menite consolideze capacităţile instituţionale ale SFS. „Dar, înainte de a cere pârghii noi, este necesar să fie utilizate eficient pârghiile de care fiscul dispune în prezent. Spre regret, acesta nu le utilizează în măsura deplină de vreme ce o treime din inspectoratele fiscale teritoriale informează că îşi realizează angajamentele faţă de buget în proporţie de 100-120%, iar restanţele agenţilor economici din teritoriu întrece suma bugetelor administrate de aceste inspectorate. Funcţia de bază a SFS este cea de acumulare a veniturilor la buget, de identificare prin studii analitice a posibilităţii de majorare a bazei fiscale”, a subliniat Valeriu Chiţan. În opinia sa, un alt obiectiv primordial al SFS este regândirea tuturor procedurilor de combatere a evaziunilor fiscale, regândirea relaţiei cu contribuabilii, reducerea la minim a elementului subiectiv în această relaţie şi sporirea nivelului de cunoştinţe a angajaţilor din domeniul fiscal.