75% din populaţia Moldovei nu este asigurată cu un trai decent. Pentru 34% din populaţie veniturile disponibile nu sunt suficiente nici pentru strictul necesar, arată datele Barometrului de Opinie Publică (BOP), prezentat joi, 24 aprilie, de către Institutul de Politici Publice, transmite IPN.
26% din cei chestionaţi nu prea sunt mulţumiţi de felul în care trăiesc, 37% se arată nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi, iar 19% sunt destul de mulţumiţi de felul în care trăiesc.
Datele sondajului arată că moldovenii sunt cel mai mult îngrijoraţi de sărăcie (30%), de preţuri (20%), de viitorul copiilor (16%) şi de şomaj (10%). În opinia celor chestionaţi, aceste probleme pot fi rezolvate prin întărirea ordinii în ţară (31%), dezvoltarea economiei (21%) şi ridicarea nivelului de trai (21%).
Barometrul arată că puţin mai mult de jumătate din populaţie, 58%, susţine că viaţa este aproximativ aceeaşi cum a fost acum un an, iar fiecare al patrulea locuitor al ţării o apreciază ca fiind mai proastă.
83% din populaţia ţării nu a călătorit în ţările UE în ultimii 5 ani, iar 40% din respondenţi cred că vor călători mai des în UE după liberalizarea regimului de vize.
Doi din trei respondenţi cunosc puţin sau deloc despre semnificaţia Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, iar 61% sunt de părere că semnarea acordului respectiv este foarte importantă sau importantă pentru Moldova.
Barometrul de Opinie Publică a fost realizat în perioada 28 martie-13 aprilie, pe un eşantion de 1115 persoane din 76 localităţi. Marja de eroare este de 3%.