69% dintre antreprenori cred că corupția este pe larg răspândită în mediul de afaceri

69% dintre antreprenori sunt de părere că practicile de corupție sunt pe larg răspândite în Moldova. Aproximativ 45% spun că au dat mită fiind impuși, iar 35% au dat mită din proprie inițiativă pentru a obține anumite beneficii. Instituțiile publice care ocupă un loc de frunte la capitolul coruptibilitate este Centrul de Sănătate Publică, Poliția și Serviciul Vamal. Concluziile se regăsesc într-un studiu al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, prezentat în cadrul conferinței: „Combaterea corupției în Republica Moldova: Ce poate face businessul?”, transmite IPN.

Potrivit studiului, cauzele principale care favorizează corupția în afaceri țin de implicarea factorului politic; legislația imperfectă, ambiguă și interpretabilă; contactul direct cu funcționarul public, birocrația și incompetența administrației; dar și ineficiența organelor de drept. Oamenii de afaceri preferă să „rezolve problema” prin „înțelegeri” cu birocrații. Căile neoficiale de obicei iau formă de bani, contacte sau relații, cadouri sau presiuni.

Directorul executiv IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, este de părere că un sistem integru și democratic nu ține doar de stat și de administrația guvernamentală, ci de interesele cetățenilor și ale tuturor actorilor care sunt interesați să câștige lupta împotriva corupției. „Corupția este un instrument tolerat de mediul de afaceri. Atunci când birocrații ne vorbesc despre succesele lor sau succesul Guvernului în combaterea corupției, sigur trebuie să o luăm cu aproximație și să vedem care este forma de reacție a mediului de afaceri la aceste succese raportate de autorități”, a menționat Igor Munteanu.

Cel mai des oamenii de afaceri dau mită în cadrul controalelor efectuate de instituțiile de stat abilitate. Mită se dă pentru a obține licențe, autorizații sau acte permisive etc. La fel, în mediul de afaceri există percepția că procesul achizițiilor publice este extrem de politizat și corupt, doar cei afiliați politic pot câștiga concursurile. Chiar dacă aproape 50% dintre cei chestionați spun că corupția împiedică desfășurarea afacerilor în Moldova, aproximativ 80% nu s-au plâns organelor abilitate pe cazurile de corupție cu care s-au confruntat.

Autorii studiului vin și cu recomandări care ar contribui la diminuarea fenomenului corupției în mediul de afaceri. Ei recomandă companiilor mici să se asocieze și să acționeze solidar la abuzurile birocraților. De asemenea, se recomandă instituirea unor „ghișee unice” funcționale, unde agentul economic să se poate adresa pentru a obține toate serviciile ce țin de competența instituției. La fel, se recomandă și integrarea sistemelor informaționale ale diferitor instituții.

Colectarea datelor în cadrul studiului a fost făcută de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-AXA”, în perioada 19 aprilie-17 mai, pe un eșantion de 511 oameni de afaceri.

  • igor munteanu despre coruptia in mediul de afaceri.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.